05/01/11 17:05
(http://ruslantrad.com/)

Папа Йоан Павел II и Сирия

Днес беше беатификацията на папа Йоан Павел II. В Рим се събраха над 1 милион души, за да почетат паметта му и да приветстват първата стъпка към обявяването му за светец.

Нямаше как да не помисля за посещението му в Сирия, защото то бележеше голяма крачка в отношенията между Ватикана и ислямския свят.

Помня, въпреки, че беше преди години, когато папа Йоан Павел II посети Сирия. Това беше исторически момент. Тогава имаше напрежение около Голанските възвишения, Израел и Сирия продължаваха споровете помежду си за тези земи, които след 1967 г. преминават много перипетии. 2001 г. беше и първата на управлението на Башар Асад в Сирия, спомням си, че имаше много надежди за промени в страната. Пристигането на папата беше един много свеж повей, който положи началото на постепенното отваряне на Сирия след години на военни сблъсъци.

 

 

Голанските възвишения все още са спорни, много сирийци са избягали от тези земи, след като Израел ги окупира през 1967 г. Сирийският град Кунейтра, който се намира до границата е разрушен тогава, а днес големи части от него все още са невъзстановени, за да напомнят за войната. Именно там папа Йоан Павел II направи един жест, който съм сигурен, че ще се помни години наред. В България сирийската асоциация дори пусна книжка през 2004 г. за посещението на папата и този момент.

Photo: LIFE

 

Помня денят, в който Йоан Павел II посети Дамаск, 6 май 2001 г. Това, което направи това посещение специално за мнозина в Сирия, бе влизането му в Омаядската джамия в столицата. Тя се смята за една от най-важните в ислямския свят, както и една от най-старите. В нея се вярва, че е погребан Йоан Кръстител и е свещено място и за християните. Папа Йоан Павел II беше първият глава на Католическата църква, който влезе и се моли в джамия, и така показа, че диалогът е възможен. Ислямският свят е в почуда, а не много след това започват делегации до Ватикана от Иран, Палестина, Египет, Сирия…

След Дамаск, на 7 май, Йоан Павел II посети и градът-призрак Кунейтра. Виждайки останките от домовете, той казва:

 

Единствено справедливият мир е в състояние да осигури нужната почва за икономически растеж, за културното и социално развитие, право на всички народи в региона.


Тези му думи го подтикват да посади маслиново дърво в Кунейтра като символ на мира, по силата на който сирийски Голан да бъде върнат на неговите сирийски жители. Той посещава и историческата църква в града, разрушена при израелската армия. Тогава медиите, които следваха папата навсякъде и следяха всяка негова стъпка, запечатаха думите му, с които той се обръща към множеството, събрало се пред руините на църквата:

 

Оттук, където войната е посяла разруха и болка, издигам своя глас, молейки и умолявайки за мир във всички свети места по света.

 

Думите му не са изпълнени днес. Войните продължават все по-учестено, а много хора намират смъртта си в конфликтите. Днес, смятам, Сирия има нужда да си спомни думите на папа Йоан Павел II, който винаги е вярвал в силата на светите места в Близкия изток и специално Сирия.

Публикувана на 05/01/11 17:05 http://ruslantrad.com/?p=8882
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване