05/04/11 21:18
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Зелена соя с карамелизиран лук, сушени домати и нигела

Имам няколко опита за приготвяне на зелена соя и нито един път не ми хареса. Най-общото, което съм слушала е да се третира като обикновен боб. Третирах я, но това не ми допадна, ама никак. Не знам на кой е хрумнала тази идея. Защото сварената своя си има характерен вкус и съвсем не е подходяща за рецепта като за бобена яхния, например. Реших, че това вариво не е за мен и приключих с опитите. Но скоро, отново дадох шанс на зелената соя (и на себе си) и открих, начина по който ми харесва да я консумирам.

Зелената соя (или още мунг от хинди) е лесна за приготвяне и за разлика от другите ми известни варива (с изключение на боб азуки) се сварява бързо без да е необходимо предварително накисване. От зелена соя се приготвят и соевите кълнове, които сега могат да се намерят навсякъде и придават свеж и хрупкав нюанс на салати и ястия.

Смятам соята за пълноценен продукт, макар и рядко да я приготвям вкъщи. Полезна е за всички жени, особено пред и в критическата възраст. Още ми е рано за това, но не ми пречи да открия добър начин за нейното приготвяне.

Зелена соя с карамелизиран лук, сушени домати и нигела

Адаптирано от книгата Purple Citrus & Sweet Perfume

В рецептата се казва, че зелената соя трябва да се накисне от предната вечер и тогава да се свари. Намирам това за абсолютно излишно, тъй като тази соя се сварява бързо (около 30 минути), а ефекта от накисването и може да бъде разварена и разкашкана соя. Изпробвано!

Използват се два вида лук – обикновен, жълт, който се карамелизира и ситно нарязан суров шалот. Замених шалота с червен лук. А използването на двата вида лук приемам за много подходящо. Единият придава сладост, а другият лек пикантен и хрупкав ефект.

Специално за тази рецепта приготвих сушени домати, като използвах една част чери домати и друга от дребни обикновени домати, на които отстраних семките. Съкратих времето за сушене, като използвах вентилатора на фурната. Освен това реших да оставя доматите по-сочни. Сушенето продължи 4 часа на 100°C с вентилатор.

Семената нигела добавят цвят и отново лека пикантност в ястието. Не са за пропускане.

Дозите са за 6 порции.

Продукти:

  • 250 гр. зелена соя
  • 3 глави жълт лук, нарязан на полумесеци
  • 1 глава червен лук, нарязан на ситно
  • 50 мл. зехтин
  • 3 супени лъжици винен оцет
  • 1/2 чаена лъжица лека горчица
  • 1/2 връзка пресен магданоз, нарязан на ситно
  • 80-100 гр. сушени домати
  • 1 супена лъжица (или повече) нигела
  • сол и черен пипер

Зелената соя се залива с вода и се сварява на умерен огън за 30 минути или докато стане готова. Отцежда се.

Половината зехтин се загрява в дълбок и широк тиган или тенджера. Добавя се жълтият лук. Готви се 20-25 минути на слаб огън, като се разбърква често. Лукът трябва да се карамелизира и да придобие златист цвят.

В голяма купа се смесват останалата половина зехтин, оцетът, горчицата, магданозът и червеният лук. Добавят се сварената и отцедена топла соя и сушените домати. Ястието се посолява със сол и пипер на вкус. Разбърква се. Разпределя се в купички. Гарнира се с карамелизиран лук и се поръсва със семена нигела.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Зелена соя с карамелизиран лук, сушени домати и нигела от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 05/04/11 21:18 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/W3VZqZd0yOA/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване