01/08/12 21:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Салата с тиква, карамелизиран лук и горгонзола

Питат ме откъде черпя вдъхновение. Вече отговарям, че не знам. Не се замислям за това, то е навсякъде. Върхлита ме спонтанно и ако не направя нещо, много скоро си отива, давайки път на следващото хрумване. С тази салата обаче започнах да действам веднага и причините (вдъхновението) са две. Първо, неизползвано сирене горгонзола от един голям запас със сирена. И второ – оцеляла по празниците малка тиква. Нямах никакво съмнение, че комбинацията от двете ще ми хареса, но трябваше да реша как точно да ги съчетая и какво още да добавя.

Салата ще бъде! – помислих си. Клечейки пред отворения хладилник избирателно започнах да изваждам продукти. После избирателно да прибирам част от тях. Салатата беше готова – засега само в главата ми. Обелих малко лук и го карамелизирах. Нарязах тиквата на парчета и я сложих да се пече с малко зехтин и мащерка.

Овкусих спанак и рукола, добавих няколко маслини и се получи. Получи се много добре. Обожавам карамелизирания лук с мекото и с не твърде силна миризма сирене горгонзола. Обожавам и карамелизираните крайчета на овкусената с мащерка тиква. Само където Вальо избута всичката тиква от порцията си в моята чиния. Не че не се радвах, но мисля, че много сбърка. Но той не ми е критерий за предложения с тиква. На теб как ти се струва?

Салата с тиква, карамелизиран лук и горгонзола

Посочените количества са за 4 порции.

Продукти:

  • 2 шепи бейби спанак
  • 2 шепи рукола
  • 300 гр. почистена и обелена тиква, нарязана на парчета с дължина 6 см. и дебелина 2 см. (тиквата е измерена след почистването)
  • 1-2 стръка прясна мащерка
  • 2 големи глави лук, нарязани на полумесеци
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 150 гр. сирене горгонзола, нарязано на кубчета
  • 80-100 гр. маслини каламата
  • сол и прясно смлян шарен пипер
  • допълнително зехтин и балсамов оцет за овкусяване

Тиквата се слага в малка тавичка. Поръсва се с 2 супени лъжици зехтин, прясно смлян шарен пипер и накъсаната прясна мащерка. Запича се в предварително нагрята фурна на 200°C за 30 минути или докато стане готова. Охлажда се.

През това време в дълбок тиган или тенджера се загряват 2 супени лъжици зехтин. Добавя се лукът, посолява се с щипка сол и се разбърква периодично на слаб огън докато се карамелизира – около 20 минути. Маха се от огъня и се охлажда.

В голяма купа се смесват измитите и добре подсушени спанак и рукола. Овкусяват се с малко зехтин и сол. Добавят се тиквата, лукът, маслините и горгонзолата. Салатата се поръсва с балсамов оцет (балсамова редукция прави нещата още по-добри) и прясно смлян шарен пипер.

Кулинарно - в кухнята с Йоана Салата с тиква, карамелизиран лук и горгонзола от Йоана Петрова - Кулинарно
За още рецепти, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 01/08/12 21:00 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/i5RipsACopc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване