05/25/11 10:55
(http://ruslantrad.com/)

Последният ръкописен вестник в света

Представете си вестник, в който всички статии, до последната буква, са написани ръчно върху хартията. От буква до буква, до последния параграф!

The ‘Musalman’ е последният подобен вестник в света. Също така е най-старият вестник, издаван на урду в град Ченай, Индия и служещ за нуждите на мюсюлманското малцинство. Неговите служители всеки ден сядат пред бюрата, за да напишат новините в изданието. Всяка една страница може да се разглежда, като изкуство, защото текстът е изписан с калиграфия, типична за този район на света.

 

Вестникът е основан от Джанаб Сайед Азматулла Сахиб през 1927 г.  След смъртта на основателя, работата му поема синът му Джанаб Сайед Сахиб Фазулла, който умира на 26 април 2008 г. на 78 години. През 2007 г. фамилията Фазулла изразяват опасенията си, че калиграфията може да умре с него, поради трудността на изписване по този начин на новини и статии. Синът на Фазулла, Сейед Насарулла заявява, че не е заинтересуван от подобно продължение на вестника и ще промени начинът му на печат и издаване. Към 30 април 2008, въпреки новия редактор, изданието продължава да се публикува всеки ден, все още ръкописно съставен. Екипът на вестника се състои от един мъж и две жени, майстори на калиграфията, известни като “катиб”.

Musalman се състои от четири страници. Първата е посветена на национални и международни новини, втората и третата за да местни новини, а четвъртата е отделена за спорт. Понякога се оставя празно място в долния десен ъгъл на първата страница, в случай, че има извънредни новини. До 2008 г. абонатите на вестника са 22 000 души.

 

Документален филм, разказващ за този феномен (EN).

Публикувана на 05/25/11 10:55 http://ruslantrad.com/?p=9254
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване