05/26/11 08:35
(http://ruslantrad.com/)

WikiLeaks: Мръсотията върху Бойко Борисов

WikiLeaks и българските му партньори публикуваха изключително интересна грама на бившия посланик Джон Байърли, в която той описва сенчестите връзки на Бойко Борисов с контрабандата на наркотици в България, връзките с Лукойл, ТИМ, Сибанк, Младен Михалев – Маджо, Румен Николов – Пашата и не на последно място – с американското посолство. В грамата става ясно, че Борисов активно се е рекламирал пред американското посолство и е искал политически услуги от тях в замяна за подкрепата си за техните интереси – в частност – разполагането на американски бази на наша територия. Байърли разкрива, че Борисов първоначално е критикувал Тройната коалиция заради бавното изтегляне на войските от Ирак и за това, че не са поискали нищо в замяна на военните бази, но след писмо от посолството бързо се е отказал от тези критики. В преки разговори с посолството той е предлагал политически бартери и открито е предложил: “Ще сваля правителството, след като се договорим за базите“.

Посланикът говори обширно за PR-машината на Борисов – за това как той плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи, което му е осигурило добър имидж, въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност. Но същевременно посланикът хвали Борисов заради сътрудничеството му с американските служби и множеството арести на наркотрафиканти, фалшификатори и трафиканти на хора. Връзките на Борисов с подземния свят обаче са най-важната част от грамата:

13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата”).

14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България” Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл” в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда танто-за-танто, публичните договорки на Борисов с „Лукойл” са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.

В коментара си към грамата, българският партньор на WikiLeaks – www.bivol.com пише още, че Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Пашата и Ангел Бончев от Литекс заедно са били съдружници във фабрика за нелегално производство на цигари в Крайморие, а след акция на НСБОП срещу фабриката, Борисов продава дяловете си на Иво Каменов – един от съдружниците на ТИМ. Припомняме, че ТИМ играе главна роля в грамите на американското посолство като основен играч в организираната престъпност и корупцията в българската власт. Друг скандал с метаамфетамини от 2008 г. замесва завода на „Актавис“ в Дупница с производството на синтетична дрога за арабски страни. Според бившия шеф на НСС ген. Атанас Атанасов печалбите от този бизнес отиват в партийните каси на БСП, а Bivol.com пише още, че шефът на Актавис е съдружник на Цветелина Бориславова в Сибанк.

Заключението на Байърли дава доста хладнокръвен завършек на депресиращата картина от гледната точка на американските интереси в България:

16 (S/NF) Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.

Пълният текст на грамата на български (предоставен от www.bivol.bg), можете да намерите тук:

http://www.bivol.bg/06sofia647.html

Публикувана на 05/26/11 08:35 http://ruslantrad.com/?p=9272
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване