06/02/11 14:03
(http://www.azcheta.com/)

Адам Смит: Интерпретиран

1762 г. Из българските земи. Паисий Хилендарски написва и разнася „История славянобългарска”, призовавайки хората да помнят историята и езика си, да не се поддават на гръцко влияние, да се сплотяват…

14 години по-късно…

1776 г. В другия, напредналия свят. Шотландският философ Адам Смит издава книгата „Богатството на народите”, поставила основите на политикономията.

И ако за съжаление „История”-та на Паисий не намира много почитатели днес, то „Богатството” на Смит процъфтява и дава живот на нови идеи, намирайки реално практическо приложение в световните икономически дела.

Замисляли ли сте се по тези въпроси? Чудите ли се още защо не ги стигаме и кога ще ги догоним по-развитите икономики? Ще ви оставя да си размишлявате сами!

Всъщност всичко това ми хрумна, докато четях „Богатството на народите: 52 значими идеи и тяхната интерпретация” от Карън Маккрийди. Авторката, извлякла само 52 от множеството идеи на Адам Смит, остави страхотно впечатление у мен. Интересният й стил на интерпретация превръща „Богатството” в съвременен наръчник по бизнес, демонстрирайки как всъщност новото е добре забравеното старо. Съвременните примери, които дава (началото на кризата от 2007 г., „Енрон”, банковите системи по цял свят, инфлация и какво ли още не от съвременната икономика), показват от един различен и едновременно с това съвременен ъгъл приложението на идеите на Смит, а още по-хубавото е, че има изведени и идеи в помощ на бизнеса.

С две думи, книгата е страхотна. И ако преди години, когато изучавах оригинала на „Богатството”, се удивлявах как може някой да е имал идея за конкуренция, разделение на труда и „невидима ръка” на пазара преди векове, след тази книга разбрах, че нищо не се е променило в основата си, а Adam Smith rules!

Авторката Карън Маккрийди сама твърди, че нейният труд не е заместител на оригиналното произведение. Истината обаче е, че е доста по-лесно и приятно да прочетеш тъкмо нейната книга. Защо? Защото така мисля. А вие? Предлагам ви да прочетете и двата варианта и да обменим мнения тогава…

Вземи тази книга с отстъпка!



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване