06/02/11 09:28
(http://ruslantrad.com/)

Ретроспекция на събитията в Йемен и видео от сблъсъците последните дни

Йемен е в един от най-трудните периоди в историята си. Сегашните събития могат да се сравняват единствено с политическата криза през 1990-те години между Севера и Юга на страната. Тогава генерал Али Абдула Салех бе герой за народа си, за родовете, дори за крайно религиозните слоеве. Днес положението е различно.

Днес Салех е най-мразеният човек в Йемен, въпреки подкрепата сред няколко хиляди негови поддръжници. От милиони, те се стопиха до сегашния си брой, след като президентът на страната показа, че обслужва повече интересите на Саудитска Арабия, отколкото на Йемен. И докато поддръжниците му не могат да напълнят един площад в Сана, то те са напълно достатъчни, за да създадат смут в държавата.

Ако се върнем назад в събитията, трябва да си спомним за 2009 г. Тогава бяха сблъсъците между йеменската армия и бунтовниците в северната част на страната. До голяма степен бунтовниците, принадлежащи към шиизма, бяха подкрепяни от Иран. Тъй като районът е много близо до южните граници на Саудитска Арабия, Рияд подкрепи армията на Салех, за да смачка бунта, който можеше да се прехвърли на тяхна територия. През онова време, над 5000 души са загинали в продължаващите сблъсъци в Саада, 45 000 са ранени, над 200 000 изселени от домовете им (Войната в Йемен е плод на Саудитска Арабия и Иран, Intidar, 4 септември 2009).

В края на същата 2009 г. се появиха слухове, че САЩ ще предприемат интервенция в Йемен, заради засилващата се нестабилност там.

Има теория, според която, С.Арабия трябва да има стабилни граници с всички свои съседи, за да не се създаде опасност за добива и износа на петрол. Йемен е отявлен противник на кралството. Подбудите на шиитското население в Северен Йемен (на границата със С.Арабия) стават все по-неубедителни в контекста на плановете на САЩ за бъдеща инвазия. Тактиката на САЩ срещу тероризма в Афганистан и Пакистан показва, че явно няма голям ефект. Дори напротив-терористичните атаки са засилиха през последните години. Какво би привлякло интересите на САЩ към страна, в която безработицата е над 35%, една от най-бедните арабски държави, а добивът на петрол е почти изчерпан? Йемен е страна с голямо стратегическо местоположение, в непосредствена близост до С.Арабия, най-големият износител на петрол в света. Също така от Йемен може да се контролира трафикът по червено море и Суецкия канал.

Тогава американски сили бяха разположени в Баб ел Мандеб в Джибути. Хиляди войници са в готовност да преминат в Йемен, а флота патрулира в Аденския залив (Отново грешки на ЦРУ,отново инвазия…в Йемен, Intidar, 31 декември 2009).

Тази година, след като протестите в Египет и Тунис завършиха с изпълняване на целта си – сваляне на режима – в Йемен започнаха нови вълнения, напомнили за последните години. Стигна се до намеса на страните от Залива като медиатор между опозицията и Салех, но без успех, което се знаеше, че ще се случи още преди да са завършили преговорите (Преговори в Рияд между опозицията в Йемен и Салех? По-скоро не, Intidar, 6 април 2011).

Преди дни започнаха сериозни сблъсъци в страната. Дори съюзниците сред племената в Йемен, се обърнаха срещу президента Салех. На 29 май, когато саудитското посолство затвори, улиците на Ходейда, Сана, Аден и Таиз се изпълниха с хора. Малко след това започнаха ударите. Няколко видеота, които показват донякъде ситуацията по улиците на големите градове, особено Таиз и площад “Свобода” около 29 май, когато сили на Салех нападнаха лагери на протестиращите:

Публикувана на 06/02/11 09:28 http://ruslantrad.com/?p=9335
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване