06/02/11 10:35
(http://ruslantrad.com/)

Саудитска Арабия: Жените раздразниха краля

Жените в Саудитска Арабия със сигурност са вдигнали кръвното на краля, след като показаха, че няма да се съобразяват с абсурдните закони в страната. Смелата постъпка на младата Манал ал-Шариф да кара публично колата си, въпреки забраните в кралството жени да шофират, докара до небивал натиск върху кралското семейство, включително от САЩ, които препоръчаха на Рияд да отмени закона. Срещу забраната застанаха дори духовници, заявили, че няма никаква религиозна пречка жените да карат коли. Такава забрана съществува единствено в С. Арабия от всички арабски страни, което прави случая ограничен и типичен за кралството. Но обществото в страна в никакъв случай не седеше безучастно относно ареста на Манал заради шофирането й.

 

Инициативата на саудитки (Saudi Women for Driving سعوديات يطالبن بالقيادة) в подкрепа на Манал бързо се сдоби  с над 50 000 подписа за освобождаването на Манал и промяна на закона, като имат и английска страница във Facebook:

 

“Призив:

Ние, жените от Саудитска Арабия и нашите привърженици по целия свят, изразяваме своята дълбока загриженост във връзка с ареста на Манал ал-Шариф в събота, 22 май 2011 г., заради управление на автомобил.

Призоваваме Пазителят на Двете свещени джамии (кралят) незабавно да отмени всички обвинения срещу Манал ал-Шариф, която е имала позволение за шофиране съгласно член II , точка 34, от саудитския закон за движение по пътищата.

Саудитски ислямски теолози съобщиха, че няма религиозни причини, които да пречат на жените да шофират, както и няма точен текст от закона, забраняващ жените да карат. Реално обаче, жените нямат право да управляват превозно средство в Саудитска Арабия. Това означава, че С. Арибия не спазва Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените, която кралството подписва през 2000 г.”

На 31 май Манал бе освободена след небивал натиск от страна на саудитското общество и активисти. От една страна тук става дума за един абсурден казус, който среща сериозна съпротива днес дори в самата държава. От друга страна, става ясно, че има сериозно разминаване между очакванията на обществото и плановете на кралската фамилия в С. Арабия. Ако погледнем по-сериозно на ситуацията, можем да видим ясния политически отенък – Рияд не е способен да се справи подобаващо с предизвикателствата отправени в обстановката на протести в целия регион.

 

 

 

Публикувана на 06/02/11 10:35 http://ruslantrad.com/?p=9341
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване