06/12/11 20:52
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Сладолед с ягоди и хибискус

Като започнах с приготвянето на сладоледи и готвенето с цветя, то не мога да пропусна още един десерт на Силвена Роу, в който присъстват и ягоди. Авторът съчетава свежия червен плод с аромат на хибискус, познат повече като чай каркаде. Изсушените цветове бързо оцветяват в пурпурно червено дори студена вода, а когато се запарят цветът става интензивен и пленителен. На фона на залязващото слънце, отразяващо златни искри в стъклената чаша чай, денят може да завърши спокойно и с мекота като съблазнителен танц.

За съжаление все още приемам чая като напитка за студените дни, а с все по-жаркото слънце предпочитам по-студени напитки. Вариантът за студен чай също е решение, което понякога удостоявам с практическо приложение. Но само понякога. Друго е да си приготвя домашен сладолед, който макар и с малко кристалчета е много добър избор за летен десерт. Още повече, че в него има парченца от любимите ми ягоди.

Днес е моят ден! Празнувам със свеж плодов вкус и цветен аромат. Разгарящи се страсти. Разхлаждаща целувка. И нека ме изгаря слънцето над мен!

Сладолед с ягоди и хибискус

Адаптирано от книгата Purple Citrus & Sweet Perfume

Този сладолед не е така кремообразен, като сладоледът с рози. Определям го като нещо средно между сладолед и сорбе. Причините са малкото наличие на жълтъци и това, че сместа не се вари до сгъстяване.

За по-плътен сладолед може да се добавят още 2-3 жълтъка, а сместа за сладоледа да се свари предварително на крем, както в предишната рецепта.

Дозите са за 6 порции.

Продукти:

  • 2 жълтъка, от яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 4 супени лъжици захар
  • 500 мл. сладкарска сметана
  • 200 мл. пълномаслено прясно мляко
  • 3 супени лъжици изсушени цветове хибискус
  • 300 гр. ягоди, нарязани на дребни парчета

Жълтъците се разбиват със захарта докато се сгъстят и изсветлеят.

В тенджера се смесват сметаната, прясното мляко и цветовете хибискус. Загряват се на умерен огън до завиране. Махат се огъня и сместа се оставя за 10-15 минути, за да се отдели аромата на хибискуса. След това се прецежда.

Още топлата млечна смес се добавя към разбитите жълтъци по малко и при непрекъснато бъркане. Всичко се обърква много добре. В този момента сместа може да се върне на котлона на умерена температура и да се сгъсти при непрекъснато бъркане.

Накрая в сместа се добавят ягодите. Изсипва се в подходяща кутия и се слага във фризер. Разбърква се на всеки 30 минути за първите 2 часа или на по-често за повече време ако има възможност.

Преди да се сервира, сладоледа се оставя за няколко минути на стайна температура за да се отпусне.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Сладолед с ягоди и хибискус от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 06/12/11 20:52 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/7dW8Th32uh4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване