06/20/11 12:08
(http://blog.bogomil.info/)

e-омбудсман: What’s up, *.doc?

Въпреки всичките настроения (или големи приказки) на правителството и администрацията за по-електронно общуване с гражданите, днес се натъкнах на анкета, която ме изненадА.

На сайта на омбудсмана има такава за това дали българ(к)ите в чужбина да участват в управлението на страната или не – т.е дали могат да бъдат избирани за депутати или не.

Цялата акция с анкетата е добре подплатена от ПР акция, разбира се. Отивам аз на сайта и … 10 секунди гледам като треснат къде се попълва и гласува. Хватката била да си …изтеглиш анкетата и да я пратиш на мейл, чрез попълването на много отворен doc формат.

Що така бе омбудсмане, толкова ли са ви некадърни ИТ тата бе, че не можаха да спретнат една онлайн анкета, за да съберете мненията на населението? После ще губим време на някой служител/служителка да обработва файловете, да подбира мненията и т.н – това вече е измислено и подходящо за всички потребители на Интернет – онлайн анкети.

А?

Oт друга страна е престъпно и небрежно е институция, която разботи с и за гражданите да използва затворени формати.

A пък ако не знаете кой е омбудсмана в момента, вижте го в описанието на doc файла:

Още малко инфо:

Какво е отворен формат и какво не е от потребителска гледна точка?

Отворените формати са файлови формати, които ви дават сигурността, че всеки посетител, без значение с каква операционна система разполага и без значение какъв софтуер за отваряне на този тип файлове използва, ще може
да види документа във вида в който вие сте го публикували.

Затворените формати, съответно не гарантират тази възможност. За да видите пълноценно, например един файл с .doc разширение, трябва да имате MS Office.

Знайте, че има и потребители и получатели които го нямат. Ако изпратите информацията а PDF или в TXT формат например, всеки би могъл да го отвори.

Рискове при използване на затворени формати:

1. Рискувате, че потребителя, може и да не прочете никога, това, което сте публикували за него. Понякога, информацията, може да е жизнено важна, а друг път да е задължителна за четене (за информация от държавна институция например) или да е такава, каквато бихте искали да достигне до много читатели. Aко потребителя
не разполага със специфичната програма или със специфичните настройки, той няма да може да прочете тази информация.

2. Рискувате разпостранението на лична и поверителна информация. Затворените формати, пренасят информация, която вие няма как да контролирате – като вашето име и длъжност например или друга такава, която програмата с която правите документа прецени за нужна. Поемете контрола вие.

3. Рискувате да разпостраните вируси. Повечето вируси се ‘крият’ именно в затворените формати, защото те нямат публично известна спецификация и се отварят именно с точно определени програми, които и се заразяват много лесно. 90% от всички вируси, са препратени от друг потребител, използвайки затворен файлов формат.

No related posts.

Публикувана на 06/20/11 12:08 http://bogomil.info/4220
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване