06/27/11 13:44
(http://www.azcheta.com/)

"Фирмин" от Сам Савидж

"Фирмин" е като среща с любим човек след дълга раздяла. Носещ едновременно и щастие, и тъга. Щастие, че се чувстваш разбран и споделен. Тъга заради прекараните мигове в самота.

Не можеш да не повярваш на тази история. Авторът Сам Савидж я разказва с искреността на дете, което изцяло е погълнато от това, което иска да сподели. За него нямат значение баналности като достоверност, съмнение, логика... Тук те са незначими и ненужни. Посланието е това, което внимателно те хваща за ръка още в самото начало на книгата, и те отвежда до самия финал. А след това безшумно се оттегля и те оставя замислен, полуусмихнат и леко натъжен.

Хилавият плъх Фирмин се ражда в мазето на бостънска книжарничка сред конфети от страници, грижливо накъсани от майка му. Къде от любопитство, къде от глад, Вземи тази книга с отстъпка!той опитва тези парченца от Великата книга. От този момент животът му безвъзвратно се променя. Страстта към дъвчене на книжни късчета прераства в страст към книгите като извор на мъдрост, познание и безгранична фантазия. След като осъзнава, че може да чете, нищо не може да спре Фирмин по пътя му да опознае хората и да заприлича на тях...

Това е само началото на тази прекрасна история. Любознателният гризач сам споделя с нас патилата, мечтите и разочарованията си. Повежда ни по жилищните канализации, минаваме с него през тесни дупки и тунели, за да се озовем в ежедневието на Норман Шайн и неговата книжарница.

Историята не е само за нежната любов към книгите. Тя е и за (невъзможното) приятелство, за различия, за промени, мечти и фантазии. За стремежа към развитие и намиране на общ език с околните. За един самотен писател и за бедността. За семейството и оцеляването извън него. За живота.

"Винаги си мисля, че всичко ще трае вечно, но, уви, нищо не трае вечно. В действителност нищо не трае повече от един кратък миг, с изключение на нещата, които носим в паметта си. Все се опитвам да не изпусна нещо и по-скоро ще умра, отколкото да забравя... Това е животът - по никакъв начин не можеш да го обхванеш в цялостния му смисъл."

Тази книга лежи на библиотеката ми от близо година. Винаги съм изпитвал интерес към нея, но едва днес импулсивно я грабнах и изчетох почти на един дъх. Вярвам, че това е моментът, в който тя е решила да ми се представи. За което съм благодарен. Един (буквално) книжен плъх намери своето място в сърцето ми.

Огледайте се, може би "Фирмин" скоро ще се представи и пред вас?

Виж ревю за "Фирмин" и от Васи.

Вземи тази книга с отстъпка!


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване