07/03/11 09:25
(http://www.azcheta.com/)

Фалиралата верига книжарници Borders намери купувач

Бившето подразделение на Bertelsmann - Direct Brands, е вероятният нов собственик на фалиралата верига книжарници Borders. Управляваната от базирания в Аризона инвестиционен фонд Najafi Companies вече води преговори с мениджърите на Borders и при сключване на сделка ще изкупи активи за $215.1 млн., както и предполагаеми пасиви на стойност 220 млн. долара.

"Вярваме, че продажбата ще осигури най-добрия път към възстановяването на бизнеса ни и за увеличаване на ползите на всички наши акционери, партньори и клиенти", гласи официалното съобщение от веригата книжарници. Ако сделката бъде осъществена, Borders ще оперира като подразделение на Direct Brands.

Като част от споразумението с Direct Brands работещите по ликвидацията на Borders консултантски компании Hilco и Gordon Brothers са се съгласили да придобият всички книжарници от веригата, които не бъдат включени в сделката, и да ги затворят една по една.

Според президента на Borders Group Майк Едуардс сделката е "важна стъпка напред към по-добро бъдеще и стабилен ръст на приходите на веригата". Той подчертава, че след подаването на документи за банкрут пред американското правителство, компанията е осъществила промени във финансовата си структура, като са намалени разходите, оптимизирани са перата за мърчъндайзинг и се обръща повече внимание на създаването на е-книги. "С нетърпение очакваме да работим с партньор, който ще ни подкрепя докато изпълняваме стратегията си за излизане от кризата", допълва Едуардс.

Критичното финансово състояние на Borders стана обществено достояние в средата на февруари, когато компанията поиска от американския съд по банкрутите закрила по Закона за банкрутите на САЩ. Глава 11 от закона дава възможност на фирмите да реорганизират бизнеса си в даден предиод от време преди да се издължат на кредиторите си. При подаване на подобна молба се задейства механизъм, наречен „automatic stay”, който временно премахва възможността да се предявяват искове за пари или имущество, дължими от преди началото на процедурата.

Ако сделката не се състои, всички 399 магазина на Borders ще бъдат затворени и в сметките на компанията ще влязат между $252 млн.  и $284 млн., са които да бъдат покрити сегашните пасиви. Според Publishers Weekly целият процес по покупко-продажбата на Borders би трябвало да бъде финализиран между 29 юли и 5 август.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване