07/04/11 15:13
(http://ruslantrad.com/)

Беларус, Димитър Кенаров и въпроси към нашенското Външно

Photo by http://toxaby.livejournal.com/514440.html

За онези, които не следят събитията в Източна Европа, в Беларус имаше поредица от протести срещу управлението на президента Лукашенко. Те останаха някак встрани от събитията по новините, но реално бяха отново смазани от милицията. Например горната снимка е част от поредица снимки, които показват как младежът си върви спокойно по улицата, когато милицията го удря и арестува без причина. Може да ги видите тук.

В страницата ни Global Voices за Източна Европа пускаме новини относно активисти, арести, протести, породени от страха на един диктатор да остави народа си вместо да види прогресиращ Беларус, за което е помогнал, сега е мразен от подчинените си.

Също така, ако искате да следите през Facebook за събития в Беларус, вижте следните линкове:

Facebook groups recommended by members of the Belarusian opposition: http://t.co/TkzIB9k http://t.co/bVQG3Ix http://t.co/pHPwGNA
@ruslantrad
Ruslan Khaled Trad

По времето, когато се провеждат протести, милицията в Минск и Беларус става още по-страшна. Поради серия от лоши обстоятелства е задържан българин – Димитър Кенаров. По случая вече се писа (), като покрай новината се разкри бавната и странна реакция и работа на МВнР. За щастие Димитър бе освободен от беларуските власти, съобщено от майка му:

Според съобщение от майката на Димитър Кенаров преди часове, той е на път за летището. 4 юли донесе нещо хубаво все пак.
@ruslantrad
Ruslan Khaled Trad

Публикувани първоначално във Facebook групата в подкрепа на Димитър Кенаров. Благодаря на майката на Митко, Благовеста Кенарова (която имам честа да ми е приятелка), която ми позволи да пусна в блога нейните въпроси към Министерство на външните работи на България по случая със задържането на сина й в Беларус.

From: Blagovesta Kenarova

Date: 2011/7/3

Subject: Въпроси по случая Димитър Кенаров

To: consular@mfa.government.bg, vtcherneva@mfa.bg

Cc: Priemna <priemna@president.bg>

 

Господа,

За да избегнем бъдещи разминавания и взаимни обвинения в предоставяне на невярна информация, свързани със задържането на сина ми Димитър Кенаров, моля, за писмен отговор на следните въпроси:

* Кога и по какъв начин българското посолство в Минск и консулските длъжностни лица са били уведомени от компетентните власти на Беларус, че е задържан български гражданин – Димитър Кенаров?

* Кога и по какъв начин българското посолство в Минск и консулските длъжностни лица са били уведомени от компетентните власти на Беларус за деянията, в които българският гражданин (Димитър Кенаров) е уличен?

* Вярно ли е, че единственото деяние, в което българският гражданин Димитър Кенаров е уличен е непредставяне на валиден личен документ?

* Направили ли са опит консулските длъжностни лица и какъв е резултатът от този опит да осъществят контакт със задържания български гражданин и какви са конкретните действия, предприети от тях за оказване на помощ и съдействие на граждани на изпращащата държава – основна консулска функция?

* Направили ли са опит консулските длъжностни лица или компетентните длъжностни лица от дирекция “Консулски отношения” на Министерството на външните работи и/или компетентните длъжностни лица от Министерството на вътрешните работи да се свържат с близки и/или роднини на Димитър Кенаров, след като са разбрали, че той е задържан в Беларус?

* Кога е регистрирано в Националната визова информационна система на Република България (НВИС) заявление за издаване на заместващ документ на паспорта на българския гражданин Димитър Кенаров?

* Кога е одобрено в НВИС заявлението за издаване на заместващ документ на паспорта на българския гражданин Димитър Кенаров?

* В понеделник, 4.07.2011 година, българският гражданин Димитър Кенаров ще бъде ескортиран от Мозир до Минск и впоследствие, вероятно, принудително изведен от територията на Беларус. Ще бъде ли той придружаван от консулско длъжностно лице от Мозир до Минск и ако не, защо?

Държа да отбележа, че до момента не съм получила от Вас никаква официална информация в писмен вид, освен противоречащи си твърдения по телефона от г-н Димитър Япраков (кризисен център) и г-жа Чернева.

Категорично не съм съгласна с пуликуваното от МВнР прессъобщение на 2-ри юли (един час преди литературното четене в подкрепа на сина ми, организирано от български поети и журналисти, негови приятели и почитатели). Г-жа Чернева се опита да ми окаже натиск по телефона, за да въздействам на организаторите да спрат литературното четене.

Категорично протестирам

срещу публикуваното Ви мнение (г-жа Чернева) в днешния брой на в-к “Труд”, стр.7, “МВнР: Ще го екстарадират”:

“…Промяната на мярката за задържане на Кенаров най-вероятно се дължи на шума, който се вдигна в България във връзка с неговото задържане, смятат дипломати. Покрай този шум се разбра, че той е в Беларус, за да отразява за американските медии протестите срещу президента Лукашенко и икономическата криза. Това вероятно е подразнило властите, които са решили да го екстрадират, вместо да го пуснат, след като се изясни кой е.”

НИКОЙ, НИКЪДЕ и НИКОГА не е коментирал, че синът ми ще отразява протестите за американски медии. Това твърдение категорично не отговаря на истината! Ако разполагате с информация, с която може да го докажете, моля, да ми бъде предоставена писмено. В противен случай, ще приема, че това е една Ваша тенденциозно поднесена манипулация, с която искате да навредите на сина ми.

Очаквам отговорите Ви в писмен вид, за което благодаря

Благовеста Кенарова

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване