07/08/11 12:11
(http://ruslantrad.com/)

Може ли Южен Йемен да обяви независимост?

Има ли вероятност Йемен да се раздели на две, подобно на миналото си – разделен на Север и Юг?

По стените на южния град Аден, по мнение на мнозина – най-развитата част от страната – се виждат отново нарисувани знаците на Южен Йемен – синьо, червено, черно и бяло, както и червената звезда, въплътени в знамето на бившата държава.

Източник: Wikipedia

Народна демократична република Йемен, както е официалното име на Южен Йемен до 1990 година, просъществува за тридесетина години, наследила Федерация Южна Арабия и протекторат Южна Арабия през 1967 година. Усилията на сегашния президент на обединен Йемен, Али Абдула Салех, да поддържа единството на страната не достигат до желаното ниво и ефект. И днес хора от Аден наричат онези, които живеят в Сана, dahabashi или  ”диваци”. Пред списание TIME, Касим Дауд, член на Йеменската социалистическа партия заявява, че няма желание да отговаря за племенните дрязги на Севера и Южен Йемен е готов да възвърне границите си. Неговото мнение явно се споделя от мнозина в Аден, тъй като по улиците на града, за разлика от Сана, почти не се виждат правителствени войски, а административните сгради са празни.

Дали във времена на масови протести и недоволство срещу президента Салех, е възможно Йемен да се окаже отново разцепен, както в голяма част от историята си? Това се пита и списание TIME – интересна статия, която може да прочетете тук: Is South Yemen Preparing to Declare Independence?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване