07/27/11 14:45
(http://www.azcheta.com/)

Изучават Стиг Ларшон в Харвард

Шведският писател Стиг Ларшон скоро ще бъде изучаван в престижния Харвардски университет, съобщи шведският сайт The Local. Студентите ще имат възможността да слушат за него и героинята от трилогията му „Милениум” Лисбет Саландер по време лекциите на специалиста в областта на шведския криминален жанр Сара Кархолм.

„Моят план е да завърша поредицата от лекции с обсъждане на феминизма в жанра, съсредоточавайки се основно върху Лизбет Салендър, тъй като тя е силен женски образ в шведския криминален жанр”, споделя Кархолм пред The Local. Тя ще остане като гост-лектор за четири месеца в Харвард, където ще има семинари за скандинавските криминални романи и култура.

„В чужбина има силен интерес към скандинавската литература, а криминалният жанр е най-търсен, що се отнася и до книги, и до филми”, каза литературният изследовател. „Всичко наистина започна със Стиг Ларшон – от Холивуд решиха да направят филми по неговите книги и това даде нов живот на по-стари книги, като тези на Май Сьовал и Пер Валхоо”, завършва Кархолм.

След като завършва докторската си степен през 2000 година Сара Кархолм специализира в мъжки и женски аспекти на криминалния роман и печели следдокторската стипендия на името на шведския дипломат Нилс-Густав Хилдеман, която се присъжда ежегодно от университета в Харвард.

Вземи тази книга с отстъпка!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване