08/04/11 04:39
(http://www.azcheta.com/)

Захари Карабашлиев препитва кандидат-президентите

Последното, което Захари Карабашлиев написа, не беше поредният пленяващ разказ, а въпросник за кандидат-президенти за предстоящите избори. В блога си дръзкият писател споделя как ненадейно изникнали въпросите, които решил да изпрати на Меглена Кунева. Още по-ненадейно, признава той, получил и отговори.

Идеята на емигранта е да побутне всички кандидати в рамките на своите кратки опорни точки, а те сами да разкажат себе си като хора и политици. „В политиката (както и драматургията) - диалогът трябва да движи действието.“", отбелязва авторът на "Кратка история на самолета".

Без никакъв коментар и пристрастие Карабашлиев оставя кратката му кореспонденция с евродепутата да кръжи в полето на свободната интерпретация на читателите. „Мисля, че отговорите по-долу – пише той, - ще помогнат на всеки един от нас да направи своя личен избор.“ Плановете са това да се случва и с останалите евентуални кандидати. "Бих искал да задам подобен комплект въпроси и на други кандидат-президенти и се надявам да имам възможността да го направя", казва в блога си писателят.

Между личностните и чисто политическите въпроси първият задочен събеседник на Зак – Меглена Кунева – разкрива своя характер и политически възгледи, състоянието на нацията и... литературните си предпочитания. От приказното детство, формирано от Братя Грим, Андерсен, Вилхелм Хауф и Николай Райнов, през приключенското на Марк Твен и потайното четене на Мопасан в 5. клас.

Кандидатът за президент признава привързаността си към добрата история - афинитет, пренесен от литературата в живота, благодарение на Зорба Гъркът. Физически разболяващият Достоевски и разтърсващият Фокнър, по-късно са следвани от Дорис Лесинг, Маргарет Драбъл, Макс Фриш, Херман Хесе, Жоржи Амаду. „Денят ми светва от хубава книга – завършва Кунева. - Имам чувството, че нещо красиво се е случило на света и лично на мен.“

А ако се чудите какво чете по време на кампания един кандидат-президент, в случая на бившия еврокомисар това е серия от заглавия на Жоржи Амаду – „Тиета”, „Пастири на нощта” и автобиографията на Клаудия Кардинале.

Интересни публикации от Захари Карабашлиев можете да прочетете в личния му блог, а някои от най-добрите му книги можете да си поръчате от "Книга за теб".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване