08/24/11 06:36
(http://www.azcheta.com/)

Google посвещава деня на Борхес

Аржентинския писател Хорхе Луис Борхес – ето за кого ще си припомнят на 24 август 300 милиона потребители на Google, които използват всекидневно търсачката. Това е изборът за специално лого - Doodle, за днес, тъй като именно на този ден се навършват 112 години от рождението на писателя.

Хорхе Борхес умира от рак на черния дроб на 14 юни 1986, оставяйки в наследство сборниците с разкази „Измислици”, „Алефът” и „Творецът”, както и множество критични, поетични и публицистични текстове.

Считан за един от основателите на авангардната испанска поезия, получил световно признание през 1960 година и вдъхновил множество от аржентинските и световните писатели, Борхес умира 40 дни преди навършването на 87-годишнината си. 3 години по-рано, на 27 март 1983 националният ежедневник “Нацията” публикува разказа му “25 август 1983”, в който той описва замисляното от него самоубийство, което трябва да се състои на тази дата. По-късно, на въпроса защо не го е направил, той отвръща: “От страх”.

Рецензия на "Измислици" можете да видите в блога Книголандия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване