09/06/11 10:22
(http://www.azcheta.com/)

Шестима се борят за наградата Man Booker 2011

Джулиан Барнс, Керъл Бърч, Патрик Де Вит, Еси Едугян, Стивън Келман и А.Д. Милър са шестимата финалисти, включени в краткия списък с номинирани за наградата за художествена литература Man Booker 2011, съобщиха организаторите на специална пресконференция в Лондон. Победителят ще бъде обявен на 18 октомври в Залата на гилдията в Лондон и ще получи награда от £50,000 и специално дизайнерско издание на своята книга.

Тази година журито за наградата се оглавява от лейди Стела Ремингтън, автор на бестселъри на шпионска тематика и първата жена, която застава начело на кралските брирански тайни служби MI5. “Беше адски трудно да намалим списъка с номинирани до само шест заглавия - много съжалявахме, че трябва да се разделим с толкова страхотни книги. Но когато времето ни притисна, бързо определихме тези шест толкова различни издания като най-добри сред 13-те”, разказва Ремингтън.

Двама от шестимата вече имат опит с номинации за наградата - Джулиан Барнс е бил в почетните шестици през 1984, 1998 и 2005 г., а Керъл Бърч бе в разширения списък през 2003 година. Сред финалистите има двама дебютанти в писането на романи - Келман и Милър, а четири от номинираните книги са на независими издатели.

Шестте номинирани книги за наградата за художествена литература Man Booker 2011:

Автор                       Заглавие
Джулиан Барнс        The Sense of an Ending
Керъл Бърч              Jamrach’s Menagerie
Патрик Де Вит          The Sisters Brothers
Еси Едугян               Half Blood Blues
Стивън Келман         Pigeon English
А. Д. Милър              Snowdrops

Миналата година наградата бе присъдена на Хауърд Джейкъбсън за неговия роман "The Finkler Question".

В същото време, за трета поредна година текат номинациите и за алтернативния конкурс Not the Booker Prize, организиран от британския вестник Гардиън.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване