09/09/11 16:49
(http://komitata.blogspot.com)

Честните избори на Цветан Цветанов

Намирам се в Пловдив, на семинар, организиран от Института за развитие на публичната среда. Заглавието на семинара е – „Mобилизиране на институциите и гражданския капитал за честен и свободен изборен процес в общините Пловдив, Кърджали, Перник, Петрич, Созопол, Несебър, Сандански и Разлог“.

Горепосочените общини са с интересен изборен процес (а къде е Дупница?), обаче любопитството на медии и граждани към него не се поощрява от местните власти.

Семинарът започна с кратко експозе от представител на организаторите - Антоанета Цонева, която направи няколко шокиращи (за мен) изявления




Първо, че основополагащите документи за провеждане на честни избори нямат официален превод в България (сигурно защото нашият изборен процес е съвършен)

Второ, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще изпрати наблюдатели да следят изборния процес в България, което си е голяма работа за страна от ЕС (уж демократична и в норми) и техният интерес е насочен точно към горните общини.

След това думата взе Сава Петров, прокурор  от окръжна прокуратура Пловдив, който внесе яснота какво се е предприело от правоохранителните органи в България по изборните нарушения през 2009-та година.



Изказването му беше изпъстрено с правна терминология, която много не разбирам, но няколко неща все пак ми станаха ясни:
– В страната има голям дисбаланс по региони за делата, които се водят по изборни нарушения. Например делата в Бургас са 2 пъти повече от тези във Варна, а делата в Пловдив - 2 пъти повече от тези във Велико Търново
– Дежурните прокурори в деня на изборите се чувстват като дежурни доктори, които знаят че ще стане голяма катастрофа и в деня на изборите са претрупани с работа. Същото важи и за полицаите.

Това че съществува щаб по изборните измами, съвместно между ДАНС, МВР и Прокуратурата нищо не значи. Организацията не е особено силна и цялата тежест пада върху преките изпълнители - прокурори и полицаи.

Стана дума и за това, че все още има процедурни пречки - например следователи и прокурори трябва да се надбягват буквално с времето, за да си свършат работата, защото не е много добре премислено кой колко и каква работа има по такива нарушения.



След Сава Петров говори Цветанка Петрова от академията на МВР, която анализира Наказателния кодекс в частта му, отнасяща се до изборните нарушения и даде идеи как да бъде променян. За съжаление, тук не разбрах много, материята е специализирана.

Черешката на тортата, естествено, беше гостуването на вътрешния министър Цветан Цветанов. Ей, тоя човек няма да спре да ни забавлява.

 Броят на присъстващите журналисти драстично се увеличи точно преди гостуването на Цветанов.

Доста нахално, камерите на телевизиите застанаха пред всички и на практика закриха гледката на седящите, което предизвика известни търкания.


Цветанов направи едно изявление около 25 минути, в което не забрави да накисне политическите си опоненти.

След това отговори на въпроси на журналисти.

Оживление в залата предизвика разказаната от него случка за запознанството му с Росен Плевнелиев. Заслужава си да се погледнат детайлите около запознанството - защо, в какво качество и как постъпва Цветанов когато научава разни интересни неща около Плевнелиев, а и Плевнелиев малко нестандартно в тази ситуация.

Асен зададе въпрос, който предизвика фурор - дали Цветанов ще продължи да си ходи с охраната като шеф на предизборния щаб и няма ли това да е нарушение на изборното законодателство. Да де, ама Цецо го разбра по друг начин и обясни, че ГЕРБ щял да плати бензина за предизборните му обиколки, но охраната щяла да си бъде платена от НСО.

Абе гледайте клиповете, и не пропускайте. Аз лично много се забавлявах.

(Проверявайте редовно, докато кача клиповете, файловете са големи и дълго се точат)
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване