09/09/11 13:56
(http://www.stancianegra.com/)

В Бойкостан всеки ден е 9-ти септември

Чудомир - "Двамата от ТКЗС-то", 1963

С какво свързвате датата 9.09? Аз, преди всичко с отмъстителния триумф на простащината. На 9 септември 1944 г. се сложи началото на края на съградения с много усилия български следосвобожденски елит. Тържествуващите в онзи черен за България ден по правило бяха малограмотни и малоимотни, тук-таме по некой селски даскал или агроном, за цвят. От този "калем" върза и цъфна новата комунистическа "аристокрация" на високо загащените партийни секретари с ниски чела. Нейни издънки оглавяват стопанството и политиката и до днес. 9.09.1944 е и ден на мрачна несигурност. Съдбините на държавата вече са в ръцете на една чужда сила и местните лакеи. Никой не е знаел какво може да очаква от такива. След 1944 г. 9.09. се превърна в ден на страха и лицемерието. Все по-малко българи вярваха в митологията за "социлистическата революция", но знаеха, че е ноебходимо поне да се преструват, че вярват, за да оцеляват в условията на тоталитарната държава. Децата ставаха първо септемврийчета, сетне пионерчета, после млади комосмолци, а накрая по-усърдните натегачи и членове на Партията.

бай Лазар Причакпов, живата връзка между Тато и Бато

С възкачването на Бойко Борисов много неща в България приключиха или просто се обезмислиха. Сред тях е и дебатът за датата 9.09.1944. Всеки ден от управлението на Борисов е 9-ти септември! Некомпетентността и шуробаджанащината триуфират ежедневно и с всяко следващо кадрово назначение на Бато. Малкото все още останали в старната млади и образовани хора бяха изпратени от премиера-слънце да пасат овце. Съдбините на държавата отново са в ръцете на чужди сили, а тукашните "политици" не са нищо повече от местната пост-колониална администрация. Независимо дали ще си дадем гъза на "Лукойл" или на "Шеврон", дашни сме и има за всички. Това от своя страна създава чувството за перманентна несигурност у всеки честен и педприемчив българин, който наивно е решил, че иска да успее със собствени сили и знания в родината си. Отново се стимулира лицемерието. Все по-малко хора вярват на Борисов, но усещат, че здраво се е окопал във властта и за да просперират, трябва да се хвърлят на килимчето. Самият премиер неведъж директно е призовавал - елате в ГЕРБ, ние даваме възможности за развитие. С други думи - който иска да го бъде, трябва да стане част от нас. Както партийната книжка отваряше врати преди 1989 г. така и днес е с членството в стройните редици на ГЕРБ. Да не говорим за изключтелно пошлите опити да се въвличат деца в политическа пропаганда, което на няколко пъти направи управляващата партия.
Ето поради тези причини и поради още 1000, за които нямам време да пиша, отказвам да се връщам назад до 1944 г. Защото в Бойкостан всеки ден 9-ти септември!

Публикувана на 09/09/11 13:56 http://www.stancianegra.com/2011/09/9.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване