09/11/11 20:57
(http://komitata.blogspot.com)

Филмово фолк фортисимо пред Народния театър

Съвсем случайно разбрах, че на 10-ти септември пред Народния театър в София ще има голям симфоничен концерт на открито и понеже обичам фестивалите на открито не чаках втора покана, дори малко се самопоканих ;-)


По-късно разбрах, че става дума за „Фортисимо Фест  2011“, а енергичният водещ, диригент и душата на събитието е бил Максим Ешкенази.

Противно на очакванията ми, концертът беше започнал навреме, а пред театъра беше плътна тълпа от народ, която беше изпълнила и пространството около фонтаните.



Добре че е фондация „Америка за България“, та София да има поносим културен живот на открито, а не само буфо-синхронистки пиар на Министерството на културата и общината.

Гост на фестивала беше Марио Хосен, невероятен виртуоз на цигулка.



Чухме детето-чудо гайдар Петър Бодуров



Чухме и няколко парчета на композитора Георги Андреев, който прави симфонични обработки на народна музика.

Най-ми хареса частта с филмовата музика, в която бяха включени мелодиите от „Междузвездни войни“, „Карибски пирати“ и „Батман“



NB. За да е пълно удоволствието ми от писането на този текст, когато качих горното видео в youtube, получих следното мило съобщение:

Dear komitata,


Your video,...., may have content that is owned or licensed by Warner Chappell.


No action is required on your part; however, if you are interested in learning how this affects your video, please visit the Content ID Matches section of your account for more information.


Sincerely,
- The YouTube Team

Събитието беше страхотно, много приятно си изкарах, чух вълнуваща музика, изпълнена от приличен оркестър, а и публиката създаваше чудесна атмосфера.

Имам една забележка, обаче. Този формат на събитието ми се струва не особено подходящ. Според мен, фолк изпълненията бяха напълно излишни (дори и с професионални изпълнители). Ансамбъл „Филип Кутев“ за мен е символ на най-лошото, което се случва с българския фолклор (нещо като предвестник на чалгата), предпочитам дори халтурите на Брегович пред ДАНПТ, било кой.




От друга страна, може пък някой да идва специално заради тоя вид музика, а като дойде заради нея, току виж чул нещо друго и главата му се избистрила. Не съдя никого, обяснявам собствените си предпочитания.

Максим Ешкенази разказа и за инициативата си „Фортисимо в клас“, в която запознава ученици от малките класове с красотата на симфоничната музика. Показа филм, подкани ни да ходим и на другите концерти от фестивала, защото чрез тях финансира начинанието. Страхотно, може и да отида.

А така финиширахме:



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване