10/07/11 12:57
(http://www.gorichka.bg/)

Форум Родителство: опитът на Гергана Георгиева с Валдорфската педагогика

Гергана Георгиева Гергана е с образование и опит в сферата на рекламата. Въпреки това, дори преди да има дете си е задавала въпроси, които движат задкулисно живота. След появата на дъщеря и, Гергана вече има основателна причина да се отдаде на търсенето на алтернативни на общоприетите начини за гледане, хранене и възпитание на децата. Сега тя е посветена на етапа на образование. Гергана споделя, че в търсенето си до момента, по-цялостен подход от този на валдорфската педагогика към възпитанието на децата, не е намерила.

Горичка: Кое е най-трудното днес за един родител?

Да вниква в истинските потребности на детето си и да ги удовлетворява правилно, без да го вкарва в щампи, било то и “здравословни”. Да зачита неговата индивидуалност. Да не проектира върху детето собствените си тревоги и амбиции. Да бъде истински.

Горичка: Препоръчайте ни една книга или блог за родителство или образование?

“How to Raise a Healthy Child in Spite of Your Doctor”, Лиз Бурбо,”Твоето тяло казва: Обичай се”, Додсън,  и блог: Mercola

Горичка: Ако бяхте министър на образованието какво щеше да е първото нещо, което ще направите?

Фокусът ми би бил върху спазването на особеностите и етапите в естественото развитие на детето и създаването на условия и начини ученето да бъде радостно преживяване, с цел - изграждане на свободна и творческа личност със здрава ценностна система, осигуряване на хармонично и здравословно развитие на детето, развиване на неговите силни индивидуални способности, социални умения и възможности за работа в екип, възпитание на внимание и грижа към природата. Създаване на подходяща обстановка, която да поддържа и стимулира любопитството на децата към света. Привеждане на законовата уредба във вид, който да улеснява алтернативните подходи в сферата на образованието.gergana-georgieva-cartoon

Горичка: За какво ще ни разкажете на Форум Родителство?

Житейският ми опит с валдорфското образование в България. Как се е отразило на детето ми, спомените, които ще носи цял живот - излетите в планината, месенето на хлебчета, общността от родители, споделящи близки житейски гледни точки и възпитателна философия. Как изкуството е интегрална част от образованието, и не случаен е изразът “Изкуството да възпитаваш”, определящ валдорфската педагогика.

Форум Родителство: 8 октомври, събота; Модерен театър

*анимационната версия на Петя е създадена със SP Studio

Публикувана на 10/07/11 12:57 http://blog.gorichka.bg/?p=5049
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване