10/11/11 20:55
(http://funkybites.blogspot.com/)

Funky 16 Questions (юли, 2011): Funktool


Името Funktool в последно време все по-често се пявява впубличното пространство (разбирай интернет и плакатите около по-добрите клубовев България), което искрено ме радва. Още по-искрено ме радва фактът, че ИвайлоМинчев (човекът зад този псевдоним) е мой приятел. Влюбен в грамофонните плочи,той е меломан с широк стилов периметър на музикалните си вкусове, които многоумело вплита в клубните си сетове. Той е специалният гост на деветото изданиена месечните партита Funky Bites, но преди това – ето неговите 16 отговора във Funky 16Questions.


 01. С какво сезанимаваш?
От едната страна намонетата съм що годе добър барман в най-добрия бар. :) От другата страна сестарая да селектирам качествена музика на грамофонни плочи и да я представям наопределен кръг от хора, които наистина я чуват, а не просто слушат.

02. Какво мислишза ситуацията в България в твоята сфера на дейност?
Без да звуча катохейтър, малко се е наводнила от желанието на някои хора да бъдат по някакъвначин известни. По-качествените неща не биват забелязвани и остават на заденплан за сметка на комерса и позите. Доста ме отчайва фактът, че масата от хораотива на събитие някак рутинно – да си покаже новите дрехи, да се види по снимки,че е бил там, и музикално да тъпче на едно и също място, без развитие.

03. Удовлетворенли си от равнището, на което музикалната ти кариера се намира в момента? Каквооще искаш да постигнеш?
За кариера не можемда говорим, а и сякаш не целя точно това. Желанието ми идва главно отудоволствието да го правя. Естествено, че е добре, когато идват някакви пари оттова, при положение, че се влагат именно финансови средства. Много бих серадвал, ако повече хора обръщаха внимание на по-качествения и некомерсиалензвук и има по-голям интерес.

04. С кое отпостигнатото до момента в музикално отношение си най-горд?
От това, че пускаммузика на плочи.

05. Как успявашда балансираш между музикалните ангажименти и личните си отговорности?
Музикалните миангажименти са рядкост, така че не е голяма пречка. Но и до голяма степен сасвързани с работното ми място, където също пускам от време на време. Мисля, чесъчетавам успешно нещата. J

06. Имало ли емомент, в който си искал да захвърлиш всичко и да спреш да се занимаваш смузика (и ако е имало, какво те накара да не го направиш)?
Случва ми се достачесто, но винаги разумът надделява. Както споменах по горе – на никой не мупука, че пускаш по-различна музика на винил и си вложил в това доста. Когатотова остане неоценено, наистина ме боли и си казвам, че няма смисъл. Българинътвинаги търси сеира, да чуе нещо “по-така” и да гледа да мине тънко.

07. Кого/какво бипосочил като своето най-голямо музикално вдъхновение?
Най-вече близките михора и останалите, които ценят истински музиката.

08. Кое е първотопарче, различно от детска песничка, което чу през живота си (и за което имашспомен)? Кога и къде се случи това?
Най-ясен спомен ми епарче на Deep Purple, израснах с музиката на баща ми. J Може би съм бил 4-5 годишен.

09. А кое епоследното парче, което чу до този момент (или което слушаш в момента)?
Eddie meets Yannah – “So Into You”

10. Опишилюбимата си музика.
Ах, доста трудно бибило. Не обичам да категоризирам стилово хубавата музика, особено в днешновреме, когато повечето парчета са повлияни доста от различни музикални течения,а и доста от любимата ми музика не може да се чуе, когато пускам някъде.Определено концепцията ми за музика за парти се върти около хип-хоп, даунтемпо,брейкс, фънк, латин и афробийт, малко диско и буги и всичките им произволнисъзвучия.

11. Има ли парчеили албум, което/който можеш да слушаш по всяко време?
Каквото и да е на Nightmares On Wax.

12. Кой музикаленносител харесваш най-много? Защо?
Плочата! Причинитеса много и не винаги мога да ги определя с прости думи. От това да ходя всекиден до пощата с надежда да са пристигнали нови пластмаси, от кефа да си гиразопаковам, да се насладя на красивите обложки, да включа грамофона, да избераоборотите, да сложа дозата върху плочата и тогава идва най-голямотоудоволствие… За качеството на самия звук – осезаемо по-плътни баслинии, живитеинструменти и перкусионната част се чуват както трябва да се чуват и санай-близки до истинския запис на парчето. Дигиталният формат никога няма седокосне до тази магия и винаги ще звучи смачкано и объркано. Отделно плочата еи истински физически носител, тя съществува в реално време като някакъвпредмет. Дигиталните файлове имат кратък живот и са нещо, което реално несъществува, освен на паметта на компютъра, на който много лесно може да му сеслучи нещо и тези файлчета просто да изчезнат.

13. Според тебкакво губят и какво печелят музикалните фенове от интернет?
Загубата по-скоро сеотнася за самите артисти и собственици на музикални лейбъли, които биват силноощетявани от пиратството. Феновете може единствено да печелят – актуалнаинформация за нови релийзи и събития, интернет сайтове като Discogs, които поддържат огромен архив и са наистина,наистина много полезни. Естествено, че никой в България няма на 100% легалнамузика, нещата тук се случват доста по-бавно и хората трябва да спрат да бъдаттарикати и да гледат да минат тънко. За какво да си купуват музика, след катоможе да си я изтеглят безплатно? Но никой не се замисля, че ако си купи музика,тези пари отиват при артиста и лейбъла, издал конкретната песен или албум итака го подкрепя. От тук идва стимулът на този артист да продължи да правимузика и да се роди още по-добър звук.

14. Кое енай-значимото за теб събитие с твое участие (и катоизпълнител/организатор/промоутър/собственик на клуб и т.н., и като фен)?
С участието ми катоизпълнител – някои емблематични и култови вечери в Барбоса, където предимнопо-близки хора си правим умопомрачителни танцувални опити. Имаше вечери, къдетотолкова много танцуващи хора, които се забавляват истински, на едно място несъм виждал никога. Имах и едно участие в Солун, организирано от гръцкатаорганизация Root Boot, с които замисляме и бъдещи колаборации. Събитиетобеше съчетано с ломографска изложба в много интересен бар на два етажа, в койтоима нещо като галерия и магазин за винтидж дрехи. Определено мога да кажа, че итам хората се забавляват истински без да има значение кой е там, как си облечени т.н. Гостуването ми в “45 оборота в минута” в студиото на Радио Варна същопази страхотни спомени. От известно време и с Ангел (Funkusion) заформяме заедно вечери и също се получаватдоста успешно (поне някои от тях). Като фен – списъкът с изпълнители и диджеи,които съм слушал на живо, е прекалено дълъг и страшно разнообразен.

15. В наши днидиджеите са известни почти колкото изпълнителите, чиито парчета пускат. Какво емнението ти по този въпрос и мислиш ли, че това е заслужено?
От една страна езаслужено – трябва да се отдава внимание на селекцията на някого, след като еположил някакви усилия, да събере определени неща, особено по-стари и трудни занамиране. Определено доста изпълнители остават понякога на заден план, което нее редно. Трябва да се намери точният баланс.

16. Благодаря тиза отделеното време. Защо прие да отговориш на въпросите?
Защото многоуважавам теб и усилията, които полагаш за да се случва нещо истинско и различнов тежките музикални условия в България. Рядко се срещат толкова добри исърдечни хора, отдадени изцяло на красотата на музиката. Respect!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване