11/10/11 15:12
(http://www.azcheta.com/)

Библиотека на колела може да заработи и в Стара Загора

Старозагорска област може да се сдобие с истинки библиобус. Това е автобус, специално оборудван с рафтове за книги и превърнат в библиотека на колела, съобщи DarikNews.

Возилото минава през малките населени места в региона и хората заемат книги, които трябва да върнат по график - при следващото идване на Библиобуса. В мобилната библиотека ще могат да се приемат и заявки за книги, които в момента не са на разположение.

Идеята за нестандартната библиотека е на група доброволци от различни европейски страни, които вземат участие в Европейската седмица на доброволчеството в библиотеките, в която се включи и Стара Загора.

Петимата доброволци, които са журналисти от новостартиращата EuroMedia Zagora, представиха пред старозагорци как фунционират библиотеките и как се развива доброволчеството в тази сфера в техните страни.

Виктор Фенес от Испания акцентира именно на развитието на Библиобусовете в неговата родина, а младежи от РМС „Инициатива" застават зад идеята подобна мобилна библиотека да работи и в Стара Загора.

Директорът на Регионалната библиотека „Захарий Княжески" Снежана Маринова е обещала, че ще осигури библиотечен фонд за реализацията на проекта. Все още обаче предстои да се обсъдят възможностите и начините, по които да се реализира старозагорския библиобус.

Идеята за библиобус в България обаче не е съвсем нова. Тази есен подобен проект беше успешно реализиран в Пловдив по време на“Нощта на музеите и галериите” от studio 8 1/2 и Open ARTS Foundation. Атрактивният стар трамвай, който беше превърнат в уютна библиотека на култувата ул. Отец Паисий, много бързо се превърна в ключова атракция на събитието и предизвика изключителен интерес сред всички граждани и гости на Пловдив. Именно големият интерес към проекта и страхотното изпълнение от страна на ентусиастите архитекти позволиха на библиобуса да продължи да работи и след края на Нощта на музеите.

По света библиобусите са утвърдена практика за достъп до книги и библиотечни ресурси от хора в бедни, отдалечени или недостъпни местности. Те често се превръщат и в туристическа атракция, която позволява развитието на инициативи за стимулиране на четенето в градската среда – bookcrossing, размяна на книги, дарителство.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване