11/10/11 17:09
(http://www.bivol.bg/)

Скандалът с изхвърлянето на националите ни по вдигане на тежести от световното се разраства

Capture_decran_2011-11-10_a_19.18.52

В редакцията на Биволъ се получи следното отворено писмо от Антон Коджабашев, трикратен световен и трикратен европейски шампион по вдигане на тежести. То е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов и до медиите.

Отворено писмо

Уважаеми г-н Премиер, скъпи сънародници,

Тези дни избухна скандалът със спирането на българския национален отбор по вдигане на тежести от участие на Световното първенство в Париж, Франция. Като Председател на БФВТ, това ме ангажира да се обърна пряко към Вас, за да се даде яснота за истинските причини по случая. Виновниците, отправиха обвинения към мен, които са по съществото си клеветнически и целят единствено паническо оправдание и подвеждане на общественото мнение.

Държа да заява ясно и открито, че главният виновник за този тежък удар срещу българския спорт, е персонално министърът на спорта Свилен Нейков. Той официално беше писмено уведомен, още в началото на 2011 г., че срокът за подаване на информация до международната федерация за състезатели, които да се включат в списъка за допинг контрол изтича. Информирах го, че има нови правила, които ако не бъдат спазени, български щангисти няма да бъдат допуснати за участие на международни състезания. Разполагам с необходимата кореспонденция, заведена в деловодството на МФВС*. Горното може да се докаже и от публикации в медиите.

Свилен Нейков дори не благоволи да отговори, а както се разбра напоследък, не е обърнал и внимание на изричното ми предупреждение, че трябва да бъдат изготвени и предадени съответните списъци в срок.

След безхаберието демонстрирано от Министъра, аз нямаше как да подготвям измислени списъци, без да знам дори, дали тези състезатели тренират, какво правят, спазват ли допинг режим и т.н. Медиите може да попитат Нейков за този факт, а ако е случайно е „забравил”, ще му изпратя копие от писмото с входящия номер.

През изминалото време системно нееднократно отправях предупреждения и сигнали, както до отговорните институции, така и до българската общественост. За съжаление, изказаната от мен тревога за състоянието на този спорт и за апокалиптичната роля на Нейков в него, остана “глас в пустиня”. Най-лошите очаквания за умишленото и тотално съсипване на най-славния някога български спорт, се сбъднаха. Апелите, от страна на авторитетни спортни деятели, за намеса на държавата, както и сигналите за корупция, също бяха маргинализирани и недооценени.

Какво е приоритетно за един държавен служител, в случая Министър на спорта, освен националния интерес? А не е ли той развитието на спорта и участието ни в най-авторитетни съзтезания? Нали само това осмисля труда на спортистите и изгражда престиж за България? Днес тъжните резултати са налице и те са невъзстановими с години напред. Граденото десетилетия, с цената на труда и жертвите на поколения български щангисти, беше безотговорно разрушно от един министър и неговата клика, само за 2 години.

Свилен Нейков финансира с държавни пари, свои протежета и им създаде федерация. Лично той поощри нарочно “роенето” на най-различни федерации по вдигане на тежести, с единствената цел да сложи ръка, чрез подставени лица, в този спорт. Даде управлението в ръцете на хора, които нямат и никога не са имали необходимата компетенция за това. Те даже не са ръководили спортни клубове. Всички вече разбраха, че Президентът на марионетната федерация на Нейков – Неделчо Колев и секретарят му Борислав Гидиков нямат понятие от организация и управление на спорта. Цената обаче е много тежка и печална. Фаталното е, че сега се прощаваме с възможността да вземем квоти за Лондон 2012г. Платената глоба за допинг-скандала преди Олимпиадата в Пекин, стана безсмислена, защото България сама се лиши от участие на щангите на олимпиадата следващата година!

Изправяме се пред един абсурден парадокс. Хората, които са отговорни за този грандиозен провал ,изхвърлил щангите ни трайно от последната олимпиада, бяха “наградени” от Нейков да поемат ръководството на Вдигането на тежести! Ние платихме една огромна глоба на МФВТ, според изискванията, само и само да не лишим България от всякаква възможност да участва в международни състезания, като санкция. Заради това Нейков дръзна да ни вмени злоупотреба и ни даде на прокурор. Сега обаче, смисълът да се платят тези близо половин милион долара глоба е проигран от същите тези, които вкараха Националния отбор в капана на допинга!

Сега питам, кой ще отговаря за  тази катастрофа, причинена от него и неговите хора? Кой ще отговаря за парите, които заради некадърност се оказаха наистина дадени на вятъра? Отново същите хора, дали от безхаберие, некомпетентност, или нарочно лишават България от участие в Световно първенство и втора поредна олимпиада! Това е повод за крупно разследване от страна на Прокуратурата, не само за нарушение на административните закони и корупция, а и за нещо много по-сериозно,а то е за действия силно накърняващи държавните интереси, а защо не и обслужване на чужди интереси, с практическото окончателно ликвидиране на щангите в България!

Най-добрите ни състезатели и треньори са безвъзвратно загубени и се състезават под флага на други държави. Пред очите на цялата общественост Министър Нейков унищожи федерацията, взе й легендарната зала, незаконно й спря финансирането и т.н. Накрая унищожи и самия спорт. Благодарение на направеното от него и неговите хора, щанги на световното и олимпиадата няма да има. Т.е. няма да има и олимпийска подготовка и въобще национален отбор. Качествените ни състезатели и треньори емигрират, останалите ще се откажат и това ще е краят!

Накрая искам да поставя публично няколко въпроса, в отоворите на които се коренят част от причините за този апокалипсис. Кой беше треньор по времето на последния грандиозен допинг-скандал? Чие изобретение беше ороцетама? Нали президентът на федерацията задължително не се допуска при даване на допинг проби и няма достъп до тях, за да ги манипулира? Кого свидетели публично разобличиха за снабдител на прапарати преди Пекин? Защо бе посочен самият Свилен Нейков в близки връзки с тези хора? Слава богу, че вече не е възможна тотална цензура и платени манипулации, но все пак има и медии, където се публикува истината, а пропагандните лъжите нямат тежест.

Антон  Коджабашев: Трикратен световен и трикратен европейски шампион по вдигане на тежести. Председател на първата и традиционна БФВТ от 1947г. и Първи вицепрезидент на МФВТ.

* /Приложение/ Писмото с което официално е уведомен Министър Нейков за списъците и сроковете за подаване, както и за последствията, че България ще бъде лишена от участие.

Публикувана на 11/10/11 17:09 http://www.bivol.bg/vdigane-na-tezhesti.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване