12/08/11 14:49
(http://joruel.blogspot.com/)

Социалната аномия и хората-боклуци

Един от най-ярките ми спомени от първи курс във Факултета по журналистика и масова комуникация са лекциите по социология при д-р Светлозар Кирилов. Малко бяха преподавателите, които с желание и хъс се опитваха да налеят нещо в безкрайно зелените ни глави. Кирилов беше човекът, който ни открехна за социалната аномия. По Дюркем. Явление, характерно за обществата в преход - избледняване на старите, традиционни нравствени и морални норми; подронване устоите на обществото, без да се създават адекватни техни алтернативи. Дори напротив, издигат се деформирани такива. Нарушен е балансът на ценностите и няколко хиляди години цивилизационна еволюция отиват по дяволите, за да се върне принципа "Око за око, зъб за зъб" и човекът да се прибере обратно в пещерата. Насилие, безнравственост, отчаяние, гротескни картини и тъмни герои изплуват и стават част от пейзажа.

Напомня ли ви на нещо това безрадостно описание? Българската действителност, разбира се. Каквото и да си говорим, симптомите на социална аномия са налице у нас и то от години. При такава ситуация, казваше д-р Кирилов, се увеличава броят на хората, които напускат страната и в мнозинството си това са интелигентните, перспективните, търсещите нормален живот и себереализация. В резултат нараства броя на хората-боклуци, които остават в държавата. Толкова се смяхме тогава, някои дори се засегнаха. Хора-боклуци? Какво ли си мисли този преподавател?



Последните няколко дни като с камшичен удар ми напомниха за онези лекции и за тъжната констатация на д-р Кирилов. От пещерата изпълзя индивид, разпознаван от мнозинството българи като журналист. Бившият сервитвор и певец в пловдивско заведение Бареков излезе на екран, за да оглави някакво социално недоволство срещу "селяните", да им среже гумите на тракторите и да ги натика обратно при нивите им да режат сланина. Квалифицирайки една огромна част от собствения си народ като "боклук", новоизпеченият "софиянец" в повече за пореден път доказа публично, че самият той е такъв. Индивид с тежки умствени дефицити, ползващ се с определени симпатии от управляващите и решил да им направи...хмм...как беше прякорът му... по телевизията. Ужасното в случая е, че не е само Бареков с подобно поведение. Съществува една огромна маса граждани на столицата, много от които съвсем отскоро такива, които искрено ненавиждат живеещите във всички останали градове и села из страната и мислят себе си за класи над тях. Сред тях е безспорна ценност да си софиянец, да говориш на "копеле", да пазаруваш само в мола, да си пиеш кафето на "Шишман" и разни други подобни ритуали. За страна като България, където София е столица от има-няма 130 години, а градове като Варна и Пловдив имат хилядолетна история, такова разделение е фрапантно нелепо. И това ако не е аномия...

По същото време представител на църквата във Варна скандализира миряните, които вероятно силно вярват в бог, но определено не повярваха на очите си, когато го видяха да слиза от чисто нов автомобил "Линкълн". Свещеникът се оправда, че возилото въобще не било луксозно, струвало само 37 хил. долара! Спомних си за Ботев и неговата омраза към типчетата в черни раса... Нищо ли не се е променило за 130 години?! Може би просто хората-боклуци стават все повече...  И по-нагли...
Публикувана на 12/08/11 14:49 http://joruel.blogspot.com/2011/12/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване