01/10/12 13:46
(http://eneya.wordpress.com/)

Reading comics while female – 6

Пак се завръщам на тази тема, след като вече няколко седмици дъвча дискусията и си разменям коментари с хора от типа на : „ама жените са стилизирани овъд всякакви нормални пропорции, а мъжете не са“, „ама мъжете предпочитат да гледат секси жени“ и „безумните пози, в които са поставяни героите често развалят впечатленията и съсипват идеите, защото комиксите не са просто порнография, има чудесни порнографски комикси, даже бих препоръчала, но тези не са такива!“.

И стигам до извода, че вместо да се хабя да пиша/говоря, просто ще пусна малко примери и ще поговорим още малко относно социалния пол. :)

50-те и 60-те години женските персонажи са били в пасивната роля на награда/съпруга/майка/сестра/любовен интерес и почти нищо повече. Техните роли са били изцяло като някакъв вид продължение на мъжът/мъжете около тях. Което не е задължително нещо лошо, стига прекалено често да не бяха просто декори/атрибути без реални личности.
След това започват да се появяват и супергероините, но пак, често те са по-скоро пародии или (не)завоалирани смешки: 
След още малко развиване на комикс персонажите за момента сме зациклили на „женски персонажи, които са интересни, за които ни пука, които не са задължително купчина стереотипи… да и са СУУУПЕР СЕКСИ… СПОМЕНАХМЕ ЛИ, ЧЕ СА СЕКСИ? АМИ СЕКСИ СА! Как ще забележите, че те са секси? Ами често са поставяни в класически „секси“ пози от страниците на модните списания (които на мен лично са ми супер не-секси… често приличат на кукли, а не на живи хора и идеята, че мъжете са сексуално привлечени от пасивни кукли ме кара да вдигам вежди).

Да, обаче в нашето общество „секси“ позите са приемани за нещо нормално, едва ли не пози, в които жените застават напълно естествено и причините им са сякаш напълно неразбираеми и пропускани. Лесно обаче е да видим до колко една поза е „нормална“ или „естествена“, просто взимаме някой от другия пол и го обличаме в подобни дрехи/поставяме в подобна поза. И така лъсва… кое как е. :)

Изглежда напълно безумно и абсурдно, нали? Защо обаче не ни прави впечатление, когато е наопаки? Защото го приемаме за нормално? :)

В предните публикации посочих корицата на Catwoman като класически пример на „секси“, с извитата поза, избутаните напред гърди, стичащата се бяла течност диаманти между пръстите й и разтворените устни. Наистина, целта е да оценим естетически Селина Кайл, повече като секси предмет, отколкото като реален персонаж с цели. Ами, добре. Само че ето как изглежда Брус в същата поза, нарисуван със същия стил и същите цели:

Харесва ми дребният детайл, че си играе с наденица... от това по-точна пародия здраве му кажи. Странно е, нали? В нашата култура супергероите не са сексуални обекти, след които да се точат лиги, поне не мъжете. :)

Само че тази поза и пoдобното представяне на героя не се харесва на феновете? Защо? Защото е гавра с личността и персонажа, поне спроед повечето коментирали. Интересен избор на думи обаче… защо същото отношение не се вижда и спрямо Селина? Задава интересни въпроси относно какво се смята за обидно спрямо мъже и спрямо жените.

Корица

Sups is truly empowered here, no?

Държа отново да подчертая, сексито си е секси. Секаулността си е сексуалност, въпросът е, че има подходящо време и място и начин на представяне и неподходящи такива. :)

 


Filed under: бръмчащи мисли, култура уж, творчество Tagged: комикси, корици, пародии, секси супергерои
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване