12/29/11 13:29
(http://eneya.wordpress.com/)

Reading comics while female – 5

Подбрала съм няколко примерни корици като илюстрация за какво говоря, когато казвам, че си е направо стряскащо колко ужасяващи корици са публикувани.
Най-класическите примери за лоши/слаби корици са:
1. Липса на фон. Прекалено много художници просто слагат едно/двуцветен фон и паркира персонажите върху него. Доста е мързеливо и отблъсква читателите – корицата е това, което привлича вниманието към комикса. Мързелива корица = непродаден комикс.
2. Счупена физика. Това е дори по-тежко престъпление. Можем да повярваме в супергерои… но нека поне имат поне минимални прилики с човешки същества… моля?!
3. Несъответстващи си лица. Няма по-смешно от несъответстващи си физиономии. Трапосването на усмихнат или отегчен персонаж на предполагаемо сериозна корица е добър начин да отблъснеш читателя.
4. Неразпознаваеми персонажи. Ужасно много художници рисуват всичките си персонажи от мъжки/женски пол с едни и същи фигури, лица и разликите са единсвтено в дрехите и евентуално прическите. Настава лека паника, когато не разбираш нито кой гледаш, нито какво се случва. Много често всички мъже имат еднакви двадратни тела, имат един и същи ръст и квадратни брадички. Жените са с едни и същи форми и идентични лица и еднакъв ръст. Често дори костюмите са еднакви при някои.

Секси мацка не е достатъчно да ти продаде корицата. Желателно е художникът да има понв повърхностна представа от анатомия.

Wonder Woman

Тази корица е неуспешна, защото целта й е да ни говори за катастрофа – Red Tornado e единственият останал прав, а около него е пълно с повалени герои, може би мъртви. Сериозността на ситуацията е напълно застреляна от идиотската поза на Даяна, която, когато е умирала/припадала, се е постарала да го направи е гърбочупеща поза, изпъчила гърди към нас, със секси физиономия. Не че нещо, просто е малко или повече автогол. Защото всички знаем, че като разтворим комикса няма да има календар на Даяна по бански на плажа, а ще има някаква история, за която се смята, че трябва да сме емоционално инвестирани. Секси… да, добре нарисувана? Да… completely failing to create an atmosphere of despair? Да.

Logan

Логан - 2

Нямам представа какво е сполетяло Логан, но се надявам да не е фатално. Илюстраторът може би в последния момент са му казали, че не рисува скачаща по дърво акула и е добавил класическия костюм и остриетата (във втората само прическата и го е съблякъл. Нямам идея къде е останалата част от тялото му под раменете). Просто погледнете остриетата. Че те са по-дълги от ръцете до лактите му… позата му освен това е напълно сбъркана, с минатюрни крачета, които не биха могли да му издържат тежестта и логично, сакатлъшки се прекатурва през каквото мога само да предполагам е Игдразил, заради канските размери. Във втората рисунка… нямам идея какво се очаква да е фона.

При мъжките персонажи това е класически проблем, като може би най-големите престъпления срещу изкуството са правени от Роб Лайфелд. Абсолютната му незапознатост с обикновена анатомия може да бъде сравнявана само със склонността му да прави персонажите по-гротескни и по-гротескни с всеки комикс, до който се докопва. И мога да кажа, комикс феновете не са очаровани. Ако искаме да гледаме напълно обезобразени псевдо-човешки изглеждащи същества – ей го Пикасо…, Лайфелд явно си е сбъркал професията.

Horror

Не знам какво се е случило на тази корица, освен че Капитан Америка е централно срещу слабините на… ъъ… не мога да разпозная деформираната буца плът над него. Стилизацията е доста скучна, фонът е??? А мацката, която страстно обхваща крак/дънер на човека до нея е счупена на три места. Класически пример за необмислена и съответно неуспешна корица… иначе казано – грозна. Тук даже сексизмът няма нищо общо… просто художникът е некадърен.

Thor - horror

Наистина, много комикс художници изпадат в две крайности – жените са секси сексуални, в неудобни и нереални пози ала „ела кумчо, изяж ме“, а мъжете са безформени буци мускули. Пример: Тор, който евентуално има най-грозните панталони на планетата и сигурно ги е заел от MC Hammer, предполагам и той гостува в броя с „вредите от анаболните стероиди“? Ревящите лица на заден фон… не мога да помогна. Пример за грозна корица, объркани пропорции и като цяло, не, мерси.

Power Girl

От време на време някой художник решава да комбинира – секси мацки, с идиотски пасивни пози и абсурдната мускулатура,. Крайният резултат е доста разочароващ.

От една страна, червено-бялото дърпа вниманието и сякаш е бил тръгнал в правилната посока. На заден фон виждаме земя и самолет сбутан в единия ъгъл.
На втори пголед обаче… мога да кажа със сигурност че основната супер способност на Кара е гръбнак от желязо. Бюстът й е толкова голям, че сигурно има собствена гравитация (което е единствената причина, заради което бюстието й не пада предполагам). Това и кръст, който не би могъл да изкара  каквото и да е живо нещо, защото ханшът й е по-тесен от собствената й глава. Добра идея, развалила се от желанието да ни покажат поредния модел от каталог за бельо.

Supergirl vs Powergirl

Powergirl vs Super girl

Притеснявам се, че художникът не е решил дали двете ще правят страстен въздушен секс или ще се бият.
Фонът е убийствено скучен, просто някаква синя боя, а двете героини са успели да земат позите, в които застават всички жени, когато се бият… изпъчили гърди и дупе,  оплели крака една в друга и зяпащи към зрителя. Епично!
Изключително евтиното „оо, мацки се бият и то за меееен“. комбинирано със счупената физика на телата им е просто класически пример на лоша корица. Привлича ли вниманието? Да. Прави ли го за сметка на персонажите си? Да.
Ще си го купи ли някой, който не използва списанието за маструбиране? По-скоро не.

Капитан Америка?

Не знам кое е по-стряскащо. Миниатюрната главичка едва подаваща се от гротескния торс на капитан Америка или гърдите му, които са в процес на взривяване. Нямам идея кой е одобрил тази рисунка, но от друга страна е класически Лайфелд… Лайфелд има страхотен проблем да рисува ръце и крака, затова ръцете на Стийв са удобно скрити зад щита му. Какво се е случило с тялото на Капитан Америка, нямам идея. Евентуално да е брой посветен на проблемите с анаболните стероиди? По-късно и Тор ще намине…
ЛОША корица по толкова много причини…

Spiderman and ???

От една страна тази корица е по-добра от повечето от предишните. Има някаква дейност, не личи персонажите да играят за зрителя и има фон. Да не говорим, че привлича интересна… коя е мадамата, какво правят пипалата на д-р Октопус и…. ъъъъ, какво се е случило с гръбнака на споменатата дама? Още, това дали са гърдите й или бойни ракети, които напират да излязат от гръдния й кош?
Толкова… много… въпроси!!!!
Тази корица е по-скоро неуспешна по отношение на анатомията (никой не може да заеме тази поза и все още да може да диша, защото… бели дробове!!), да не споменаваме, че кръстът й е по-тесен от рамото й. От друга страна… имам този брой, така че ;)

Dance lessons?

Тази корица е не толкова лоша, колкото неразбираема. Нямам никаква идея какво се случва на фона, нито каква е странната тъмна маса вляво. За сметка на това импровизирания латинотанц, в който са двата персонажа е прекрасен, ако и малко не на място. :)

За съжаление списъкът с ужасяващо грозни корици е изключително дълъг, но повечето принадлежат на Лайфелд. :)


Filed under: бръмчащи мисли, култура уж, творчество Tagged: безличен фон, комикси, сбъркана анатомия, ужасни корици
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване