01/15/12 11:23
(http://delibertate.info/)

Линковете в неделя

Здравейте приятели на Неделна поща – седмичния дайджест за интересни новини от дигиталния свят.

Тенорът на днешното издание ще бъде блокирането и филтриране на съдържание, което започва да добива особения символизъм на проблемна

глобализация в рамките на Web 2.0

От Щатите всекидневно ни достигат новини, свързани със законопроектите SOPA и PIPA, които в последните дни на отиващата си седмица обаче ставаха все по-добри: така първо Ars Technica съобщи, че определени представители на американския Конгрес са започнали да се подават на натиска, оказван им системно от техни избиратели и публично да преосмислят досегашната си подкрепа. Не само това, но и Victoria Espinel (шефката на администрацията, призвана да прилага SOPA/PIPA) се изказва по-скоро критично към законопроектите в сегашния им вид.

От европейската страна на Атлантика

новините, свързани с филтриране и блокиране, обаче са по-скоро обезпокояващи.

Според цитирана от BoingBoing информация, съд в Хага е наредил на интернет доставчиците XS4ALL и Ziggo да блокират достъпа на клиентите си до торент сайта The Pirate Bay. В светлината на казуса Sacarlet v SABAM, това решение ми се струва изключително проблематично. XS4ALL и Ziggo са обявили, че ще се обърнат към апелативната инстанция и аз съм истински любопитен какво ли ще отсъди тя.

Може би не до там приятни новини ни достигат и от

бреговете на Индийския океан

където, макар и с по-различен фокус, се завихря интересна дискусия, свързана с блокирането и филтриране на съдържание.

Ако си спомняте, неотдавна похвалих Facebook, че в конфронтация с индийски правителствени кръгове, са отказали да цензурират създадено от потребителите си и качено от същите тях на сървърите на компанията съдържание. Уви, според индийския ITLB Blog това за сега не е последната дума във възникналия спор, който е бил отнесен до Висшия съд на Делхи.

Съдът на свой ред е приел, че (хостинг?) провайдърите са длъжни да внедрят технически мерки и механизми, с които да гарантират, че потребителите им не ще бъдат в състояние да качват обидни, вулгарни, нецентурни и богохулни материали.

Това е то глобализацията…

Но понеже Неделна поща никога не завършва с лоши новини, за конец ви слагам линк към резултата от вчерашните протести против проучванията за добив на

шистов газ

които с още малко зор, и ако е рекъл Господ, могат да се увенчаят с финален успех.

С това се разделям с вас и ви пожелавам приятно четене и весела и успешна седмица!

Related posts:

  1. Линковете в неделя
  2. Линковете в неделя
  3. Линковете в неделя
  4. Линковете в неделя
  5. Как ще PIPA SOPA-та и къде в целата схема е европейският #NoDisconnect?
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване