02/26/12 09:30
(http://delibertate.info/)

Линковете в неделя

Здравейте любители на добрите новини в неделя!

С известно съжаление и съвсем без бой си признавам, че за последните 2-3 седмици позанемарих тази рубрика и поразсърдих някои нейни читатели. Моля ги най-официално за извинение и като компенасация тази неделя пускам един по-разширен брой на Неделна поща.

Главната тема

на последния брой беше защитата на лични данни и лична неприкосновеност и с нея ще започна актуалното издание.

Защо ли?

Ами отново имаме добър повод за това – Google са обновили условията си, според които ще третират личните ни данни и те влизат в сила от първи март. Четейки новините, свързани с предстоящите промени попаднах и на нещо любопитно: оказва се, че потребителите на Internet Explorer са най-лесни за онлайн шпиониране, и че компании като Google и Facebook с удоволствие са се възползвали от тези технически слабости на браузъра на Microsoft. Темата в момента набира скорост в САЩ и може би съвсем скоро ще достигне и Европа, известна оттатък Атлантика с причудливите си правила за защита на лични данни.

Ако се сещате от по-предишни броеве на Неделна поща, ЕС е на път да обнови тези причудливи правила и от Нели Огнянова научаваме докъде е стигнало актуалното развитие.

В този смисъл много интересна ми се стори информацията, че се подготвя директива относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни от компетентните органи за целите на предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления или изпълнението на наказателни санкции и относно свободното движение на такива данни.

Споменаването на

наказателно преследване и защита на лични данни на един дъх

неминуемо ме подсеща за горещата тема от последните седмици – търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA).

Онези, които следят темата от по-близо, знаят че няколко държави от ЕС изначално отказаха да положат подписите си под него.

Една от тези държави е Словакия и авторитетният английски блог The IP Kat ни съобщава, че на 20 февруари в Братислава се е състояла конференция, на която  търговското споразумение е било подложено на дебат.

Става ясно, че Европейската комисия е била изпратила тежката си артилерия, за да атакува словашкия рубеж – един от заместниците в генералния директорат за търговия Педро Веласко Мартинс (Pedro Velasco Martins) е положил неимоверни усилия да убеди правителството на централноевропейската република, че ACTA не ще доведе до промени във вътрешното и законодателство.

Много ми допадна реакцията на (неназования) словашки заместник-министър на икономиката, който казал, че щом не се очаквали промени, то той не виждал никаква необходимост от подписване.

Както предполагам знаете, подобрената защита за носителите на

права върху търговски марки

е една от широко залегналите в ACTA теми.

Нарушените права върху китайската търговска марка iPad от страна на Apple от известно време създават големи главоболия на висшия мениджмънт в Купертино.

Ако ви е интересно да видите за какво всъщност е регистрирана марката iPad в Китай, то не пропускайте да кликнете на страницата на Wall Street Journal China – определено си струва!

Дали марковият спор между Apple Inc и Proview Technologies би преминал другояче, ако и Китай бе подписал ACTA?

Не знам, но в никакъв случай не искам главоболията от Купертино да се прехвърлят върху нашите потребителски глави.

Пожелавам ви приятно четене и лека и безглавоболна седмица!

Related posts:

  1. Линковете в неделя
  2. Линковете в неделя
  3. Линковете в неделя
  4. Линковете в неделя
  5. Линковете в неделя
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване