01/16/12 11:11
(http://www.bivol.bg/)

Правителството търси 4,5 млрд евро заем

pari

Въпреки заклинанията, че няма да участва с пари в Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), българското правителство води преговори за голям заем, част от който е предназначен именно за този фонд, научи Биволъ от източници в европейските банкови среди.

Проведени са консултации с френски и немски банки за 4,5 млрд евро, като 2 млрд от тях ще са за участието на България в Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС), а останалите 2,5 млрд за вътрешни разходи.

Вноската в ЕФФС всъщност играе ролята на смокиново листо за останалите 2,5 млрд нужни на правителството, което напълно е изчерпало фискалния резерв - коментират още източниците.

Работата е там, че без вноската в ЕФФС никой няма да даде такъв заем на България. Ако обаче страната участва в стабилизационния фонд, заемът фактически ще се гарантира от него и шансовете страната да получи 2,5 млрд допълнително финансиране са по-големи. 

Кредитният рейтинг на ЕФФС е на път да се влоши след като в края на миналата седмица агенцията Standard & Poor's понижи рейтинга на 9 страни от еврозоната. Това означава, че ако се стигне до теглене на такъв заем, България ще се ангажира с по-неизгодни лихви.

Публикувана на 01/16/12 11:11 http://www.bivol.bg/zaem-effs.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване