01/16/12 20:08
(http://ivo.bg/)

Шистовият мораторуим цъфти като гербер върху бунището на АЕЦ „Белене“

„Напрежението сред обществеността трябва да предизвика и нашата реакция. Поел съм ангажимент и ще го изпълня – текстовете, предложени от Инициативния комитет ( не за демонтиране на съветския паметник в София, а за мораториум върху МЕТОДА ЗА ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ –бел. авт.), да бъдат вкарани и гласувани от нашата комисия”, заяви на заседанието на парламентарната икономическа комисия заместник-председателят на комисията и депутат от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

Само МЕТОД, а каква „принципна” реакция предизвиква от страна на прозорливата ни власт, която иначе не подбира методите за своето утвърждаване!

Ето, че един Инициативен комитет преобръща досегашната позиция на управляващите в България. Изведнъж, най-спонтанно и без никакви други, ама абсолютно, напротив и без каквито и да били странични, задни и др. мисли, ГЕРБ решава да се съобрази с едно също тъй невероятно независимо и повече от напълно гражданско движение срещу едно несъществуващо нещо, като евентуалното бъдещо, нерегламентирано, нечувано и невидяно от никого проучване за добив на газ, чието сбъдване като хипотеза само се подозира.

Ех, ако имаше такава невероятно чувствителна реакция и чуваемост за гражданските протести и по други въпроси в България- какъв в ли земен рай( без американски компании) щеше да бъде наистина нашето кътче от планетата Земя!?

Така де, няма как да бъде обявен мораториум върху реалните, консумираните, изстраданите от милиони българи екологични катастрофи, дължими поне като извинение със задна дата на българския народ от времето на съветизираната ни икономика. Но може да бъде наложен мораторуим върху хипотетичните вреди от ползата да бъдем богати от добива на собствена суровина, която иначе внасяме от онези „братушки”, отровили половин България с металургичните, химичните (спрямо хипотетичните с днешни дата) и подобните им по безчувственост към природата ни производства у нас.

Каква внезапно бликнала от недрата на ГЕРБ загриженост в трогателно единство с (уж) големия Червен враг, с когото плашат народеца! Както казват в Русия, щом си в гората с вълците, трябва да виеш като тях. Ето как:

“На българска територия не трябва да допускаме проучване и добив на шистов газ, защото е опасно. Това трябва да стане със закон”, заяви на заседанието на парламентарната икономическа комисия депутатът от ПГ на Коалиция за България Любен Корнезов.

Разбрахте ли?- още от времето да Джордано Бруно, Галилео и други подобни фриволни проучватели (буржоазни отрепки в зародиш), проучването е било забранявано поради убедеността на инквизицията, че е вредно! А който не вярва и не се съобразява- да му гори колата в панелното гето на кладата на народното недоволство – нашата полиция да не го опази, дано!

Що за сделка се готви? Упълномощеният депутат с гербера на ревера представи Законопроект за забрана на проучване и добив на шистов газ, внесен в парламента от лидера на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев и група народни представители. Нима? Вълкът и агнето се оказаха еднакво тревопасни на трапезата на руската пропагандна война срещу гадната американска конкуренция?

Ще спра дотук с ясното съзнание за какъв зъл враг на бъдещето на българския народ мога да бъда обявен, щом се усъмнявам в правилността на най-новата модна кауза срещу империализма и неговите попълзновения. Пък и каузата марширува не само у нас , а напомня силно на онази кампания срещу разполагането на американски ракети със среден обсег на действие в Западна Европа преди около 30 години, когато се нароиха борчески движения в натовските държави, издигнали лозунга: „Better red, then dead” ( „По-добре да сме комунисти, отколкото да мрем”).

Славни времена бяха (временно) за пропагандата в СССР и у нас. Поне до мига, когато съветската империя се разпадна, а сателитите му се разбягаха. На финансираната от Москва пропаганда й паднаха гащите с признанието, че всъщност през цялото време тя е финансирала кресливите антивоенни и антиамерикански кампании в западните държави, най-вече чрез органите на местните компартии, фалирали на мига, в който от Кремъл им спряха субсидиите.

Обаче ето ви един неочакван финал: ГЕРБ подготвят почвата за окончателното решение ( да не се бърка с аналогичния термин от нацистка Германия, под който се подразбира тоталното унищожаване на евреите) по въпроса за също така несъществуващия проблем, какъвто е добивът на шистов газ у нас: неродният проект АЕЦ „Белене”. Умилостивяват сибирския тигър, като му подхвърлят залъгалка с мораториума върху нещо, което ужасно го дразни, макар да го няма в реалния свят, за да отвлекат вниманието му и да го изтъргуват спрямо задаващия се неизбежен отказ на България (не на Борисов, на ГЕРБ и т.н.) от заробващия страната ни ядрен проект в Белене.

Ако съм прав, нека приветстваме готовността на нашите власти да се направят на патриотично загрижени от хипотетичната вреда от една неизвестна величина, от която и без това не могат да спечелят нищо в рамките на мандата си. Защото този фарс е разменна монета срещу ползата да се откачим от руската ядрена котва от шията си край дунавския остров. Това би била победа, за чиято цена няма да се пазарим ( както се пееше в онази песен на Булат Окуджава от съветския филм „ Беларуската гара”).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване