01/19/12 07:00
(http://patepis.com/)

71 факта за Русия: Русия през погледа на един българин

 Тия дни във Фейсбук циркулираше един много интересен, а всъщност според мен цинично-реалистичен, разказ за България, гледана през очите на един руснак. Това разбира се не можа да ни остави безмълвни, затова днес ви представям отговора – 71 факта за Русия. Авторът е врял и кипял из съвременна Русия, така че оставам на него да разкаже за днешна Русия. Приятно четене:  

71 факта за Русия

Русия през погледа на един българин

  Много ме впечатли статия с 71 факта за България...

така че ДА ИМ ГО ВЪРНЕМ 71 ПЪТИ :)

Не се заяждам, но е коректно да се даде адекватен отговор на ОНЕЗИ 71 факта. Ще карам по ред: 1. Руснаците са добронамерени към чужденците, особенно англоговорящите. Обаче се стряскат ако лице със средиземноморски черти (черномазые) им заговори на руски с акцент. Първата асоциация е че става въпрос за кавказец емигрирал в Русия. 2. Малко хора занят някакъв чужд език. Ако не е изучаван специално англииския които използват е “рашънинглиш” - за да го разбереш се изисква доста изобретателност. 3. Образованието е доста оригинално. Началното е до 4ти клас , основното е до 9ти а средното е до 11ти клас. Но всички наричат края на 9ти клас средно образование – защото от трите изброени нива се намира по средата. 4. Дълги години кандидатстването във ВУЗ е изисквало устен испит. Неговото премахване и въвеждането на Матури е шок за младежите , защото почти няма живи роднини които да си спомнят че такава е била практиката през 50те. 5. Традиции за празнуването на абитуриентски бал няма или по-скоро се зараждат вмомента от младите родители. На руски “абитуриент” означава – кандидатстудент. Объркването когато се говори на тази тема е тотално. Но ако говорим за начина по които провеждат баловете сега, то трябва да признаем че руските много повече приличат на балове от нашето ресторантно напиване. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] 6. Любимата напитка разбирасе е водка, коняка се счита за лукс и висок клас, уискито е признак на уважение към чуждоземския гостенин. Извращения от рода на текила , бърбън и ликьор са само за новобогаташите. 7. Пият разбира се и бира, но във всички СМИ  периодически се появяват статии за вредата от бирата...:) - Много по-често например от статиите за тютюнопушенето. За вреда от водката не съм срещал нито една статия. Обикновенно при обсъждане на вредата от алкохола се обединява виното с водката. 8. Младежта все пак пие доста бира, основно Балтика. От водките във всеки квартал се знае коя марка е “настоящая” и коя е “паленая” - Мисля че превод не е необходим. 9. Стандартния завършекна деня е малка бутилка водка с приятели и бира като разредител гарнирани със сушена риба и черен хляб за мезе. 10. Интелигенция си ходи на гости след предварителна договорка, обикновенно събота или петък вечер. Жените приготвят разнообразни блюда с месо и картофи. Задължително салата с майонезен сос. Месото доста често е варено и също се поднася със сос, като правило някакъв екзотичен, приготвен по рецепта от модно списание или предаване по телевизията.

Река в Русия

11. Чаят е национална напитка и се пие през целия ден с повод и без повод, черен , зелен , рядко билков , често с добавки. Чая често се продава в насипно състояние , като човек може да си измисли стотици комбинации на свои вкус. 12. На работа е модерно да се пие кафе, силно разредено. Черното кафе (по турецки) се пие на среща със стар приятел или бизнес парньор, когато срещата е в предварително резервирано кафене. 13. По офисите се обядва на крак. Розпространени са китайските бързи макарони или други офис варианти , където в голяма чаша си наливаш топла вода от служебния чайник. 14. Руската закуска , както нас са ни учили в забавачката не съществува – обикновенно се напъхва един сандвич с шунка или кашкавал домашно приготвен, докато стоиш с колата в поредното задръстване. Странно, но така практикуват и в малките градове където задръстване просто е невъзможно поради малкия брой на автомобилите в района. 15. Нова година не минава без руска салата приготвена в легена защото обезателно ще дойдат гости и количеството трябва да е голямо. Но не го наричат руски , а Зимный или Оливье. Другия голям празник е 1ви май съединен с 9ти май , обикновенно се взима отпуск и се ходи на гости на приятели в друг район на Русия – 500-1500км. 16. Определено булочките са националния фасфут. В къщи се готвят ежедневно , а на улицата винаги има огромно разнообразие, от булочки със зеле, месо и други , до съвременните варианти с екзотични плодове. 17. Колкото и да са “хлебосолни” - в смисъл гостоприемни, не приемат чуждата гледна точна върху начина на живот. Това касае домашната медицина, геополитиката, ценностната система, начина на произнасяне на имената, фактите от историта, названията на физичните величини, абе всично което се сетите. Както е казал Ленин -”Мы пойдем другим путем” - тази максима се следва и до ден днешен. Много им е странно как чужденците живеят без елда, без парно , без подкупи, ..... 18. Жената в русия е центъра на семейството, без нея не се случва нищо, както е казал поета “ я и лошад я и бык я и баба и мужик”( аз съм и коня и бика, аз съм и жената и мажът....в къщата). 19. Преклонението пред успелите е повсеместно, никой не си задава въпроса от къде са парите за построяването на поредния палат. Обсъжда се какви пари са платени на товарачите доставили мебелите. Всички се възхищават на факта че човек е успял да направи нещо забележимо ,пък било то и нередно. 20. Мит е че рускините са лесни. Лесни са само курортиските по черноморието, но това се отнася до всички нации. Проститутките са лесно намираеми, но цените са два пъти по-високи от българските. Съществуват и така наречените путани които взимат по 1000 евро на вечер. В бара няма да намериш момиче, което безплатно да си тръгне с тебе след дансинга. За това служебните романи са често явление. За мъжете не коментирам – не съм пробвал :)

Река в Русия

21. Руснака в чужбина оставя много пари – за да не изглежда по малоценен от другите. Това се отнася и до секса в чужбина. 22. Руснака те възприема като чиста монета , но задължително според външния и вид и имената които употребяваш в разговора. Ако разбере че нямаш пукната пара, просто забрави да ти се обадят друг път. Приятелството е друго нещо - не се забравя и след години, даже може и пари да ти дадат на заем. 23. Ако в смесена компания сте двама чужденци и си разменяте фрази на друг език , винаги ще ви напомнят че тук се говори на руски. 24. Когато се разбере че сте от България - веднага се намира друг познат българин или най-малкото съсед които е пътувал в България. Но като правило всеки руснак има поне един спомен свързан с България. 25. Често се повтаря фразата “Курица не птица – Болгария не заграница” - смисъла е че пътуването в България не е повод за гордост, както например посещението на Малдивите. 26. Циганите никога не са били проблем в Русия, но тяхното място се заема от вече споменатите “черномазые”, които се движат на табуни и търсят неквалифицирана работа за да преживеят. Дълго време пазарите бяха тяхна територия и кавказката мафия не пускаше никой да търгува без нейно разрешение. Сега ситуацията се подобрява. 27. Поради скъпите ресторанти, ходенето в гости е нормално явление, което си има своите традиции и ритуали. 28. Традиците в производството на шоколад са повод за национална гордост. За швейцарските шоколади се говори като за нещо което навярно съществува , но не ни е необходимо. Със сладоледа е същата ситуация. Факт е че спазването на точната технология за производството на руски сладолед в България не води до същия резултат. 29. Във всеки квартал или малко градче има “торговый ряд” където в 20 павильона се продава едно и също за изключение на 2-3 позиции които са уникални и пораждат названието на съответния обект : Лимон, Овсянка, Малочка, Булка (бял хляб). Големите магазини са наистина големи, нашето МЕТРО изглежда като квартален супермаркет в сравнение с Петьорачка. 30. Дрехи и обувки не си купувайте в Русия. Има всичко на високо качество , но безумни цени. Поради факта че те приемат според облеклото, архи важно е да изглеждаш добре. Даже ако си купил нещо удачно евтино в никой случай не бива да се хвалиш с подобна ловкост.

Гъба, Русия

31. За българско сирене забравете. Одавна не се внася. Руските бели сирена всъщност са бели кашкавали, или пресована извара. Но останалите млечни продукти са супер вкусни и трябва да си идиот да не се насладиш на разнообразието от извари, млека, кашкавали, сметани и прочие. Кефира ще ви разочарова, понеже си имаме айрян, Но ако се абстрахираш може да откриеш нюансите са алкохолното присъствие :) 32. Под масло се разбира както олио така и краве, за това се добавя уточнението “сливочное” или “подсолничное”. 33. В Русия има култ към домашно приготвеното, за това когато произвеждаш нещо в малки количества добре е да го продаваш на кг, и никой случай в упаковка. Според руснака най- вкусната сметана е на кг, същото се отнася и до изварата, млякото от съседката в бутилка от Кока Кола, самогона от съседа и т.н. 34. Почти във всяко градче има денонощно магазинче – което се специализира в продажбата на водка, цигари и .......хляб. 35. Под ресторант се разбира нещо много скъпо, където ходят баровците и обикновенните след премия. Ако е евтино е кръстено с презрителното име “забегаловка” което ще рече “на крак”. Така че почти отсъства средиземноморския вариант на таверна, където може на достъпни цени да се обядва. 36. В големите градове общините пуснаха спирки-магазини където половината от спирката е козирка а отдругата страна влизаш в павилион който предлага сладки неща , водка , хляб и замразени храни и можеш да се сгрееш през зимата докато чакаш автобуса. 37. В Русия всяка лека кола е ТАКСИ. Просто на пътя вдигаш ръка и шофьора ако е сам и пътува в твоята посока ще те закара за договорна цена , която като павило е два-три пъти по-ниска от официалното такси. Провинциалните фирми предлагат услуги на цени съпоставими с часниците , но не припарват в Москва и Петербург. 38. Ако нещо не го кажат по новините , значи не се е случило. Доскоро това бе факт, които помагаше на власта да бъде власт, но ХХI век навлиза с пълна сила в домовете и на провинциалните руснаци. 39. Руснака винаги ще ти помогне , само да не е влязъл в запой. Тогава трябва да почакате една седмица докато излезе. За това правете бизнес само с хора с които сте се напивали , тогава ще знаете какъв му е графика. 40. Пунктуалноста е начин да покажеш уважение. На среща с жена задължително се носят цветя. За щастие се продават на всеки ъгъл и дори да си забравил можеш да излезеш от ситуацията.

Барака, Русия

41. Нормална практика е да помолиш приятел, съсед или далечен роднина за дребен ремонт или услуга, за която да заплатиш по тарифи близки до официалните но все пак по-евтино. 42. Телефонното право никоя власт не е отменяла. Винаги е важно кой те е предложил или свързал с даден човек. Понякога даже близкия кръг от приятели се определя от това. 43. Има една специална категория “питерские бабки” (отнася се за Санк-Петербург), ако ги попиташ как да стигнеш до определено място – най-вероятно ще получиш историческа справка за названията по посока на обекта към който сте се отправили плюс няколко легенди свързани с местото за последните 300г , например: граф еди-кой си грабнал на коня си сударня еди коя си и е целунал. 44. Ако сте гладни и не знаете къде да хапнете, не го правете в ресторанта, цената е съизмерима с цената на самолет. В Москва ще се наложи да чакате около 30-40мин в МакДоналдс!!!!! Това е бързо. Другия вариант е “ташнотики” пирожки които приличат на домашни и се продават от метални казани. В метрото се срещат и американски варианти на Форнети или дюнер. В краен случай можеш да изядеш един сладолед – достатъчно питателен и вкусен, така че върши работа вместо закуска.

45.  Малко речник:

майка             – това е : потник направо         – значи надясно гора                – планина кур                  – много кокошки Путин             – се превежда Пътин Курникова   – е Кокошкарова бляд – макар и да означава курва, се използва вместо възклицание, и като заместваща дума във всяка ситуация.

Руснаците се гордеят че Достоевски е използвал 250 000 думи. Една и съща ситуация може да бъде описана и с 10 думи и с 250 думи. Но с 3 не се получава понеже няма глаголни времена и членуване. Псуват страшно, даже и жените, макар те да използват “блин” вместо “бляд”.

46. Не се хващайте на домашен самагон (недестилирана ракия) особенно на екс ще ви отсече веднага , пък и вони страшно.

47.  Водката в домашни условия е пият с подходящо мезе – обикновенно това са варени картофи с краве масло. Като правило после не боли глава.

48. В европейска Русия населението е като правило хомогенно, вече към покрайнините живеят другите народности които съставят около 30% от населението. В Русия, която се счита център на православието и славянството, живеят 25% мюсулмани.

49. Народна музика по заведенията няма да чуеш, мястото на чалгата е заето от нископробна “попса” нещо като диско но изпълнено от полуголи девици в скъпи дрешки и доста симпатични личица. Като правило всички западни песни се превеждат.

50. Когато виждате руснак за пръв път през този ден задължително се ръкуваш с него, ако той е с група – се ръкуваш с цялата група дори и да не ги познаваш. Не пропускайте никого от групата. През зимата ръкавицата се сваля. Ако само кимнеш – значи си му сърдит за нещо или тотално не го уважаваш.

Русия

51. СМИ одавна са уеднаквени , няма различни мнения по различните канали. Няма евронюз или ВВС. Дискавъри и Дисни са преведени и вървят под руско име с добавени руски предавания. Ако слушаш новини, ще се учудиш при завръщането че ЕС все още не се е разпаднал.

52. Терорът в училище при социализма е бил тотален. До 8 ми момичетата са ходили в еднакви престилки. Вярно че последните два класа са били по свободни. Перестройката промени доста неща в това отношение.

53. Руския хумор е все известен.Има цяла плеада от хумористи индивидуали. Техните скечове от екрана стават вицове и се повтарят и цитират от години. Някои са влезли в езиковото богатство.

54. Хората са със силно чуство за социална ангажираност. Не дай бог в къщи вдигате шум – съседа ще звънне на вратата да попита всичко ли е наред.

55. 75 години социализъм е научил руснаците да получават всичко от държавата. Имотните взаимоотношения са новост за обществото и тепърва се започват делбите и наследствата. За това пък се срещат богаташи които живеят в малка квартира защото след няколко години ще получат ред на обществено жилище. Икономисаните пари се използват за скъпи ботуши , кожени палта и почивка в Испания.

56. БОМЖ (без определено место жителство) се е превърнало в бомж – клошар. Процентно в Москва са толкова колкото и в София. Само дето не ги пускат баш в центъра. Пенсиите в Русия са достатъчни, което помага на старците да живеят достойно даже и без помошта на децата си.

57. Необходимоста от плащане на данъците не е понятна на руснака, но правителството винаги има какво да продаде за да попълни бюджета. Преди 200г това са били кожи, преди 100-пшеница и масло, сега нефт и газ.

58. Медицината е тотален ужас. Има безплатен полис които почти нищо не покрива и е свързан със задължителната регистрация ( тип закрепостяване към даден регион) останалото е платено без никаква гаранция. Лекарствата са евтини но със съмнителен произход. Колко по далече от Москва толкова по страшно става – така че не боледувайте. Силно е развито домашното лечение с билки и отвари – както казват “бабушкинами методами”.

59. Новото поколени пенсионери вече чуства своя непукизъм през 90те, неплащането на данъци и работата в сивия сектор се обръща в минимална пенсия от 200лв.

60. За бизнес извън партията майка “Единная россия” забрави. Стария рекет отстъпва място на партиния такъв.

61. Бюрокрацията е на нивото на древен Рим, просто по страшно сигурно е само в Нигерия.

62. В големите магазини и МОЛове има апарати където пускаш банкноти за да си заредиш примата, или да си платиш някаква услуга. От този оборот разбира се не се плащат никакви данъци, но както вече споменах държавата това не я безпокои.

63. Рускините определено са красиви. Има на всякакъв вкус и светли и тъмни и едрогърдести и дългокраки. Но най -важното че имат култура на потдържане на външния вид. Почти няма да срещнете рускиня без фон дьо тен.

64. Всички руснаци се стараят да изглеждат приятно когато излизат на вън. Като правило използват модните кройки от европа но винаги с един два тона по бледи или изцяло бели.

65. Към нежната половина обръщенито е тьолка (крава) но само в нейно отсъствие.

66. Към мъжа обидното е “старый хрыч” - което означава че достойството му вече не работи. Могат да ти го кажат в лицето дори и да сте на 35, ако отсреща обекта е на 18.

67. Не е здравословно да се разхождате след 23.00, нищо хубаво няма да ви се случи дори и да сте на село. Пък и по това време вече всичи или спят или са пияни , което е едно и също.

68. КАТаджиите са си същите , само че ако номерата ви са чужди ще ви спират по често. Прието да се слиза от автомобила преди униформения да ви е наближил.

69. Всички вицове за сребристите мерцедеси са почти чиста истина, но модата налага и номи марки като БМВ. Френските коли не се признават за коли достойни за уважение.

70. Мафията може доста да ти навреди , особенно ако имаш печеливш бизнес или бърз голям доход. За това е редно предварително да си подсигуриш партиина крыша, която за съжаление може и да ти открадне бизнеса, но все пак ще си жив и здрав и сигурно ще ти останат пари за вилата на дъщерята и ежегодната почивка на Майорка, но на повече от това не се надявай.

71. Русия за мен си е втора родина , където мога да ям гъби на корем и да се радвам на приятно лято от 25-28градуса. Стига да спазвам правилата и да не попадам в обсега на полицията.

Гъби – Русия

Автор: Цвятко Минеков

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Русия – на картата:
Публикувана на 01/19/12 07:00 http://patepis.com/?p=28853
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване