01/27/12 07:42
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 3

Пламен Асенов

27.01.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина! 

Плевнелиев в Брюксел

След като уволни посланиците-ченгета, президентът Росен Плевнелиев се изнесе спешно на първо посещение в Брюксел. Правилен ход и правилно подреден. Там той се видя и с шефовете на Евросъюза, и с шефовете на НАТО – нещо, за което бившият президент Георги Първанов можеше да драпа с години и пак да не додрапа.

Не знам какво предвижда програмата на Плевнелиев тези дни, но си мисля, че би трябвало сега да направи и една бърза обиколка из различни европейски столици, за да се запознае пряко с колегите си и да види на живо кой какво мисли, как си представя развитието на нещата по важни за България и съюза въпроси и да прецени от първа ръка с кого можем да си партнираме по-отблизо в рамките на съюза.

Възниква важният въпрос къде да отиде президентът след това. По логика – би трябвало да прекоси океана и да се представи във Вашингтон. Това няма да е много лесно, а може би ще е свързано и с някои неприятни моменти – точно сега, веднага след като Българското правителство безцеремонно отряза „Шеврон” за шистовия газ. Но Плевнелиев трябва да се прежали малко, а правителството трябва да намери сили да се преориентира в ситуацията и да заеме по-балансирана позиция за проучването на газовите находища тук.

Другият вариант е той да хукне бързо-бързо за Москва. Това ще е голям провал на външно-политическия му прощъпулник и никак няма да е от полза за проветряването на президентството от уханията на Първанов, проветряване, което Плевнелиев твърдо ни е обещал.

Не е добре Бойко да се оправя сам

„Оправям се без първа дама, президентът може също” – цитиран е да казва нашият любим премиер Борисов.

Отначало мислех да оставя тези думи сами да говорят за себе си, но после реших, че все пак ситуацията има нужда от някои разяснения, за да не изпада обществото в крайни заблуди по отношение на това кой с кого, как, защо и докъде може да се стигне…..

Първо, все ми се струва, че в случая Бойко Борисов малко греши. Той вероятно има предвид, че дълго време вече се оправя не без първа, а без втора дама. Защото първата е запазена за президента, нали така. Или не?

Второ – може и да не греши, а да казва точно това, което иска. Напълно разбираемо би било, след медийните разкрития напоследък, че г-жа Плевнелиева през годините е светотатствала в Туитър с опозиционни писания срещу самия Бойко, то сега самият Бойко да не иска да се оправя с нея.

Трето – остава обаче главният въпрос: защо Борисов съветва президента да се оправя без първа дама, когато той си има първа дама и може да си се оправя с нея, когато си поиска. Или когато тя се съгласи – не знам как е при тях. Според Толстой например във всички семейства е различно…..

И четвърто – какво, по дяволите, му пука на средния българин за това кой с кого се оправя във висшите кръгове, освен ако мешавицата не се отрази по някакъв злокобен начин на общата ни политика.

И все пак твърдя, че за един политик не е добър атестат да се оправя сам. Бил Клинтън например също твърдеше, че се оправя сам. И мнозина му вярваха, защото познаваха г-жа Клинтън. Когато му показаха доказателството Люински обаче, Бил започна да твърди, че без проникване истински секс няма. Замлъкна чак когато му показаха и доказателството „пура”.

Делото „Октопод”

Вчера, при явяването си като свидетел в съда по делото „Октопод”, бившият главен прокурор Никола Филчев, както твърдят колеги от мястото на събитието, превърна съдебната зала в цирк. Той например не си спомня кога е бил главен прокурор и бил ли е изобщо. На излизане пък дрънкаше пред камерите нещо за някакви си балони, които се били спукали и затова не могат пак да бъдат надути.

Този човек очевидно няма проблем – нито със себе си, нито с хапчетата. Той е напълно щастлив в кожата си, независимо дали пие или не пие някакви хапчета.  Ние обаче като общество, чрез съдебната система като наш представител, на когото плащаме заплата, за да въдворява подобни екземпляри където им е мястото, трябва да вземем мерки, за да се защитим. Нямахме възможност да го направим, докато Филчев беше главен прокурор, но сега можем. И не е трудно – просто трябва да се види точната му диагноза и да бъде проведено подходящото лечение под строг лекарски контрол. Иначе пак ще ни вдигне на балон.

Въпросът с колите

36 на сто от по-заможните българи планират в близките една-две години да си купят кола – гласи резултатът от проучване на голяма компания, вносител на автомобили.

Не знам подробности за методиката на това изследване. Например като какъв е реалният измерител за съществуването на феномена „по-заможен българин”. Нито знам какво е номиналното изражение на споменатите 36 процента. Затова и не мога да разбера дилърите на коли потриват ли доволно ръце заради евентуалното бъдещо  събуждане на пазара или не потриват.

Но ако се опитаме да коментираме тази новина в по-глобален порядък, да я съпоставим с нещо, за да разберем наистина къде сме ние, струва ми се достатъчно само да се каже, че почти сто процента от най-бедните американци вече са си купили коли и си ги карат. Ехо-о-о!

 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване