02/02/12 15:49
(http://www.gorichka.bg/)

Планината е любов: Евгений Динев на Миксер 4

evgeni_dinevПрез 1977г., Евгений завършва в бившия ВИИ „Карл Маркс” висше икономическо образование, специалност „Икономика на транспорта”, но любовта му планините и природата отрежда по-различен път. Като планинар, алпинист, планински водач и пътешественик, той кръстосва не само България, но и голяма част от Балканите, Европа, Азия, Африка и Южна Америка. През 1992г. става един от първите 5 дипломирани професионални планински водачи в България и оттогава неизменно практикува любимата си професия. Три години по-късно, Евгений ръководи филмова експедиция, която заснема едни от най-хубавите български документални филми на хималайска тематика. Някои от по-известните върхове, които е изкачил като планински водач или алпинист са Килиманджаро, 5895м, Африка, пик Корженевска, 7105м, в Памир и Монблан, 4810м, в Алпите.

. . .

Аз и планината …

Като пионерче, преди мнооооооого години, бях на лагер на летовище Паниците, над Калофер, и готвачът на лагера, стар планинар, качваше всяка смяна на Ботев връх, 2376м - първенец на Стара планина. Качи ни и нас и оттогава  „превъртях”…

Какво е хубавото на планината ?

Много философски въпрос. Планината е любов! А върви обясни защо обичаш нещо или някого - със сигурност ще изредиш някое и друго качество, но най-важното си остава тръпката, която е в теб, и която трудно се обяснява.

Две места от българските планини, които всеки задължително трябва да посети са …

Ще ме извините, но не мога да се огранича само с две.

from_evgeni.dinev1. Района на хижа Рай с Райските скали, Райското пръскало, Южния Джендем в Стара планина, под връх Ботев. Не случайно „рай” се повтаря толкова пъти.

2. Мальовишката долина в Рила.

3. Връх Мусала - първенецът на Рила, България и Балканите.

4. Циркуса на 7-те Рилски езера в Рила.

5. Тевното езеро в Пирин.

Препоръчайте ни добро четиво за хора, които се интересуват от планинарство.

Сещам се за няколко сайта: BG Trekking - това е сайтът на нашата фирма, Summitpost - за цял свят, Планинската спасителна служба и един за Хималаите -Everestnews, и последно моят блог: trekking.blog.bg

Ето и някои култови заглавия:

„Планини и хора”, Стефан Попов - философия на планинарството. „Върхове”, Сандю Бешев - летопис на българския алпинизъм; „Водач на свръзка” и „Голямата цепнатина”, Роже Фризон Рош - това класика в жанра; Докосване до пустотата с едноименния филм, обявен за най-добър  планинарски филм за всички времена.

За какво ще ни разкажете на Миксер Планина?

За моето пристрастяване към планината, за това с което се занимавам като професионален планински водач, за опазването на планинската природа. Дано ми стигне времето :)

. . .

mixer-logo-webМиксер ПЛАНИНА е на 8 февруари, в + това. Регистрирайте се ТУК

Публикувана на 02/02/12 15:49 http://blog.gorichka.bg/?p=6696
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване