02/26/12 09:37
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 32

Пламен Асенов

26. 02.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Станишев ще защитава Първанов

Типично библейския подход с обръщането на другата буза очевидно прилага Сергей Станишев, сегашен лидер на БСП, срещу бившия и вероятно бъдещ неин лидер Георги Първанов. В интервю за радио К2 той се закани социалистическата партия да защити Първанов от „непочтения подход” спрямо него на управляващите от ГЕРБ. „Бил съм на неговото място и знам какво е” – изтъкна и личен мотив за жеста си червеният шеф в навечерието на Сирни заговезни. Е, разбира се, по този той начин очевидно се опитва да убеди обществеността, че БСП вече се е претворила в нещо като Добродетелната дружина, но това е друга тема.

Иначе сам по себе си подходът е впечатляващ! Въпреки че не е ясно кога Станишев е бил на мястото на Първанов като президент, все пак жестът му е трогателен. И точно следва предписаното от Сън Цзу в „Изкуството на войната”, в смисъл – когато онзи атакува, ти да го контраатакуваш, като си даваш вид, че дори не се отбраняваш, а просто си излязъл на лов за балъци. Или нещо такова беше.

Трябва да отбележа – разбира се, с пистолет, опрян в главата, за да си кажа мнението непременно – че аз лично харесвам повече тази интелигентна тактика на Станишев и я предпочитам пред първичния подход на Първанов, който, както всички виждаме, от месец насам се нахвърля на партийното лидерство в БСП като гладно прасе на гнила тиква. Гледката наистина не е много приятна.

От друга страна обаче си давам сметка, че като цяло ние, българите, не сме китайци, не внимаваме в детайлите и обикновено жестове като този на Станишев ги броим по-скоро за слабост. А към това не сме привързани особено, защото слабият лидер не може да ни осигури нужните благини. Нали точно за такива лузъри тук сме измислили приказката – ти го плюеш, то вика, че дъжд вали и посяга към чадъра.

Ама иначе без пистолет, опрян до главата, позицията ми е ясна – комунистите да си се оправят отвътре, няма да им давам акъл кого от двамата да предпочетат, защото когото и да предпочетат, все ще сбъркат във вреда на всички ни.

А ти записа ли се вече путингуващ?

„Путингуващи изпълниха Лужники” – бодро, но и съвсем сериозно рапортува вестник „Московский комсомолец” за последната предизборна проява на новия руски гений, който най-после сбъдна мечтата на всички най-демократични лидери по света. А тази мечта винаги е била една – по най-демократичен начин да се преборят демократичните правил, така че човек да изкара четири президентски мандата в полза на народа си, при все, че конституцията му позволява само два.

Свежо заглавие са измислили колегите, няма спор. Комбинацията от „Путин” и „митинг” на мен лично веднага ми напомни за оная красива българска дума „пухльо”, чиито смисъл никога не разкривам пред малки деца. Тя обикновено се ползва, ако ще  характеризираш съвсем накратко мъж, който е комбинация от п…ка и мухльо. Ама в случая приликата е само в играта на думи, де, нищо не намеквам за съдържанието на Човека.

Знаете, граждани, че съм принципен противник на Путин, е, на политиката му, разбира се, не лично, `щото не сме на „Владимир Владимирович” с него. Противник съм му, защото…..а, бе и това знаете. Както казваше Коста Павлов в едно стихотворение: „Всичко знаете – нарочно питате.”

Признавам си обаче, че покрай последните президентски избори в Русия се замислям дали да не стана привърженик на Путин. Не е майтап, съвсем сериозно говоря. Ако не на мен, то поне на горкия масов руснак какво друго му остава – я помислете кои са основните кандидати за поста и ще видите, че на техния фон Путин стои наистина като демократична икона. Пръв противник му е дървената глава Генадий Зюганов, когото един руснак нарича „гробищен пазач”, като има предвид, че стръвно пази гробището на комунизма от посегателствата на гадния съвременен свят. Втори – Владимир Жириновски, евреинът, който неистово мрази евреите, но и всички други, като се заканва, че руснаците един ден ще си мият ботушите в топлите морета. Следват ги, според социологическите проучвания – на съвсем безопасно разстояние, още неколцина кандидати, известни с това, че не са известни с нищо.

Ето защо, граждани, смятам аз за следващия митинг да се запиша путингуващ. А вие?

За глупостта и трагедиите

„Човешката глупост води до трагедии” – пише в коментар за в. „Сега” колегата Диян Божидаров, като взима повод от историята в с. Бисер.

Така си е, води, при това много често. Но не само и не просто глупостта сама по себе си. В интерес на истината, познавам редица откровено глупави хора, които обаче са съвсем прилични граждани – вършат си работата на нивото, което Бог им е отредил, гледат да не пречат на другите, като си бутат носа в делата им, ако могат да помогнат на някого, помагат…..

Страшното всъщност настава, когато глупостта започне да има претенции, че е умна. А още по-страшното – когато някой умен идиот даде власт и възложи отговорности на такава глупост.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване