03/23/12 12:08
(http://www.azcheta.com/)

Върнаха петвековна книга, изчезнала преди 100 години

Ценна книга на половин хилядолетие, изчезнала преди близо 100 години, бе върната на библиотеката „Архиепископ Марш” в Дъблин в „учудващо добро състояние”, съобщи CNN.

"Откривателят” е ирландски адвокат, който се натъкнал на томчето в евтин магазин за антикварни вещи. Юристът платил приличната сума от 90 евро, като срещу тях получил и антично огледало. Осъзнавайки, че е попаднал на находка, той занесъл книгата в библиотеката „Архиепископ Марш”, където тя била разпозната от служителите.

Книгата е третата от пет тома с пълните събрани съчинения на прочутия древноримски лекар и философ Гален. Поредицата е публикувана през 1538 г. в швейцарския град Базел, а през 1701 г. става част от колекцията на дъблинската библиотека.

„Преди около 100 години третият том от поредицата изчезна от лавиците”, разказва пазителят на библиотеката Джейсън Макелигът. Но миналия петък „сякаш от нищото се появи един човек, който каза, че е купил някаква книга от антиквариата и се чуди дали не е наша”.

Служителите в библиотеката казват, че са радостни „да посрещнат отново своя стар приятел”. След период на консервация се очаква още това лято книгата да заеме предишното си място на рафта.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване