04/01/12 16:49
(http://delibertate.info/)

Линковете в неделя

Здравейте драги ценители на хубавите новини в неделя!

Намислил съм тази седмица да продължа някои от темите от последното издание на Неделна поща и за това започвам с поредното

патентно решение

на американския Върховен съд, този път по казуса Molecular Pathology v Myriad.

Решението се занимава с изключително спорните патенти върху човешки гени, с които Myriad Genetics се сдобива през 90-те години на миналия век.

Става дума за два гена познати като BRCA1 и BRCA2, които имат отношение към т. нар. BRCA метод за генетично тестване и ранно разпознаване на рака на гърдата.

Преди две години неправителствените организации American Civil Liberties Union (ACLU) и Public Patent Foundation (PUBPAT) завеждат дело срещу Myriad, оспорвайки валидността на въпросните патенти, до сега без особен успех. До сега, защото в началото на седмицата делото е достигнало до американския Върховен съд, който пък също съвсем наскоро инвалидира спорния диагностичен патент на Prometheus Laboratories.

В тази връзка Върховният съд на САЩ нарежда на низшестоящата инстанция – специализиран апелативен съд, да преразгледа решението си с оглед на новосъздадената практика.

Както писах минах седмица, вероятно е и патентът на Myriad да напусне правния мир преждевременно.

От сферата на

авторското и сродните му права

също ни очакват по-скоро хубави новини.

В началото на седмицата, на 27 март, комисията по международна търговия в Европейския парламент (INTA) с мнозинство от 21 срещу 5 гласа отхвърли предложението за отнасяне на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) към Съда на Европейския съюз.

Това на практика ликвидира идеята на новия докладчик за АСТА, Дейвид Мартин, Европейският парламент да се допита до Съда паралелно с Европейската комисията.

Решението на INTA не засяга очакваното за края на април запитване на Еврокомисията, но означава, че Парламентът няма да губи време и ще разглежа ратификацията на ACTA още през лятото на тази година.

Предполагам знаете, че ACTA не е единственото проблематично законодателство, целящо закрилата на интелектуалната собственост. В Европа дори има няколко локални акти.

В тази връзка – чували ли сте за наскоро приетия испански закон Sinde?

Двама анализатори от Reuters оценяват ефекта му по-скоро като слаб, защото се оказва, че P2P сайтове с нетърговска цел са извън обсега му. Поради това битката се е пренесла на друг фронт – в опити да се влияе върху оператори на комуникационни услуги, така че те да филтрират линкове към сайтове за споделяне на съдържание.

Например Microsoft признава, че блокира линкове към The Pirate Bay в своя месинджър.

За финал

нещо малко по-куриозно: спечелилите поредните местни избори в Германия Пирати са станали жертва на пиратски действия срещу тях!

Може би като подготовка за предстоящите избори в провинция Северен Рейн – Вестфалия, подразделението на Християндемократическия съюз в градчето Ratingen е регистрирало домейните piratenparteiratingen.de и piraten-ratingen.dе за себе си.

Какви ли са били целите и очакванията на ратингенските консерватори?

Не знам, но се надявам да се върнат час по-скоро към политическия феърплей, а вам пожелавам успешна и плодотворна седмица!

Related posts:

  1. Линковете в неделя
  2. Линковете в неделя
  3. Линковете в неделя
  4. Линковете в неделя
  5. Линковете в неделя
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване