04/10/12 09:40
(http://www.bivol.bg)

Събарят Златна Перла след Великден

Скандалният строеж Златна Перла в Парк Странджа ще бъде съборен принудително от 19 април до 4 май - съобщава ДНСК на сайта си. Вече са сключени договорите за събаряне на пет от десетте обекта във вилното селище.

Както Биволъ разкри, Златна Перла вече е 100% собственост на бившия мултак Николай Вълканов. Негова е фирмата изкупила земята и постройките от "Краш 2000", показват данни от имотния регистър.Не е ясно засега кой ще възстанови разходите на държавата по събарянето - закононарушителят Краш 2000 или фирмата на Вълканов.

Поради близостта на Вълканов с властта не са изключени обаче неочаквани обрати в този казус, който се наблюдава внимателно и от Европа.

Вилното селище изникна преди 5 години в природен парк „Странджа" с фалшифициран документ за липсата на необходимост от ОВОС. ВКП доказа, че документът, на базата на който е издадена строителното разрешение е абсолютно фалшив, но бившият кмет на Община Царево - Петко Арнаудов отказа да ревизира издадените предписания и разрешителни на Краш 2000 и фактически се превърна в съучастник.

Прокуратурата обаче хвърли формално вината на починал чиновник (който не може да бъде разпитан и да се защити), отказа да разнищи престъплението докрай и да установи точно кой е донесъл незаконно в общината фалшификата и защо. Подаденият сигнал за това от журналисти на "Биволъ" не бе разгледан изобщо по същество от бургаските прокурори, които тенденциозно "чадъросват" всички далавери в южната морска община, свързани с кмета Арнаудов и юриста му Евгени Мосинов - и двамата видни номенклатурчици от БСП.

Селището "Златна перла" се превърна в символ на наглостта на строителните предприемачи и местната власт, след като Петко Арнаудов и собственикът Краш 2000 колективно атакуваха във ВАС и постигнаха ликвидирането на целия парк "Странджа" през лятото на 2007 г. Масовите протести принудиха парламента да приеме специален закон, за да защити парка.

Случайно или не, с приближаването на събарянето на Златна Перла, в медии, свързвани с Делян Пеевски, започна кампания по очерняне на журналистите от Биволъ.

Затяга се и примката за далаверата "Корал"

На 25-ти април в Бургас ще се гледа последното от трите дела, които МРРБ води срещу строителните разрешения издадени от Община Царево за застрояване на терените до плажа "Корал".

Предишните две дела бяха окончателно изгубени от МРРБ, защото министерството, тогава ръководено от президента Росен Плевнелиев "пропуснало" да внесе 20 лева съдебна такса. (виж тук и тук).

МРРБ заведе дела, след като разследване на сайта Медияпул показа, че общината не е предупредила държавата като заинтересована страна, когато е издала строителни разрешителни.

Отмяната на тези разрешителни обаче би принудила инвеститорите да променят проекта съобразно новия Закон за черноморското крайбрежие. Засегнати са финансови интереси за милиони, като губещи ще се окажат близки до ГЕРБ бизнесмени и кметът на Бургас - Димитър Николов.

Така наречената „сделка Корал" е една от най-големите далавери на българския преход, като конкретен бенефициент от нея е сегашния бургаски кмет Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ.

Първото разследване по случая "Корал" е на Асен Йорданов от 2007 г. През 2009 г. се появиха документални доказателства за корупционната схема и за огромните печалби, реализирани от нея.

През 2002 г. 130 дка общинска земя са продадени от кмета на Царево Петко Арнаудов на частната форма „Витатур инвест" АД на символичната цена от 7$/м2 само срещу обещания за бъдещи инвестиции. Арнаудов не се е съобразил с опасенията на общински съветници, че има опит земята да бъде заграбена и препродадена впоследствие. Той не е изпълнил клаузите от решение на ОС да включи в договора условия за развалянето му при неизпълнение.

Договарянето е станало с дейното участие на сегашния кмет от ГЕРБ на Бургас Димитър Николов, който тогава е бил служител на собствениците на „Витатур", в качеството си на Изп. директор на захарния завод „Победа". За това свидетелстват председателят на ОС Димо Иванов и общински съветници - очевидци. Николов е предлагал цинична политическа сделка на съветниците от БСП, че ако прокарат продажбата на терена през гласуване, то СДС ще подкрепя техния кмет Петко Арнаудов всячески, включително и на бъдещи избори. Това действително е станало. Николов по това време е бил и лидер на "сините" в Бургас.

След серия от фиктивни препродажби на земята през подставени фирми, в крайна сметка, тя е джиросана през 2006 г. на испанската фирма „Ибердрола имобилария”, за невероятната цена от 400 Е/м2. Печалбата на Димитър Николов и компания е над 40 000 000 евро.

Въпреки, че за злоупотребите има документи и свидетелства, включително от общински съветници, всички опити да се започне досъдебно производство по случая срещнаха твърд отпор в Окръжна и Апелативна прокуратура - Бургас.

Върховна касационна прокуратура обаче излезе с решение, което отменя предишните постановления на Окръжна и Апелативна прокуратура - Бургас и върна преписката с указания да бъдат проучени по същество корупционните зависимости на сделката за "Корал".

Публикувана на 04/10/12 09:40 http://www.bivol.bg/perla-final.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване