05/02/12 19:36
(http://ivo.bg/)

Безгласност и пароструйка

До българските медиите

(писмото е изпратено на повече от 50 печатни и електронни български медии)

На 1 май 2012, късно вечерта, паметникът на съветската армия в Княжеската градина беше изрисуван в цветовете на българското знаме върху позорния надпис “На съветската армия освободителка от признателния български народ”. Подобна силна трансформация този унизителен за нашата история “паметник” изживява за втори път, след неговото изрисуване с американски комиксови герои през юни 2011. Часове по-късно, паметникът беше почистен от служители на Общинската охранителна фирма “Егида” (както става ясно от видео репортажа на сайта на в-к “Капитал”: http://www.capital.bg/multimedia/video/2012/05/02/1818641_neshto_ima_na_pametnika_video.

Още само един сайт публикува снимки и репортаж от събитието http://www.dezona.com/photo-shock/item/1102-pametnikut-na-suvetskata-armiq-stana-otnovo-platno-za-izqva.html.

От това следват най-малко два въпроса: Кой взе решението, незабавно и още преди началото на работния ден да бъде изчистен символът на българската държава, поставане върху символа на болшевизма, станал причина за смъртта на милиони хора в Европа СЛЕД края на Втората световна вайна. Защо Общинската фирма “Егида” чисти паметник, който не е общинска, а държавна собственост? Фактът, че паметникъ не е общинска собственост е основният мотив, който се използва, когато задаваме въпроса защо не е изпълнено решенито на Столичния общински съвет от 1993 за неговото демонтиране. Оказва се, че когато питаме за демонтирането паметникът не е общинска собственост и Столична община не може да се разпорежда с него. Когато обаче някой “изкрещи” сподавения вик на две поколения българи, незабавно се активизират общинските власти и взимат мерки ВИКЪТ да спре да ги смущава.

С радост споделяме с вас единствената снимка отблизо на паметника преди да бъде изчистен.

Валентина Маринова
* Заглавието е от книгата на Иво Инджев “Мълчанието е злото”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване