05/02/12 06:34
(http://ivo.bg/)

Пробив на „Ядреналин“ в информационната мъгла

Пробито е в централния печат информационното затъмнение за единственото публично събитие в България, свързано с годишнината от ядреното заразяване на Европа след катастрофата в Чернобил, в което на 26 април участваха в центъра на София в градинката пред „Кристал” стотици хора. Вестник „Труд” съобщава днес за повода читатели да се наредят на едночасова опашка за автографи на емблематичното за новата ни история място-нещо, което не се случва другаде и по този начин в толкова горко оплаквания смаляващ се свят на днешното ни книгоиздаване.

А колко малко е нужно- едно добро заглавие, малко колегиалност, щипка признание и се е получило!

( ivo.bg)
„ДОКУМЕНТАЛЕН ПРЪСТ В ЯДРЕНАТА РАНА

Покрай поредните спорове около закриването на проекта АЕЦ „Белене“ и навръх годишнината от катастрофата в Чернобил изявеният журналист Иво Инджев и младият ядрен инженер Георги Котев издадоха книгата си „Ядреналин“ – едно своеобразно предупреждение за онова, което може да се случи не само в българската ядрена централа „Козлодуй“, но и предупреждение към ядрената опасност, грозяща бъдещето на цялото човечеството.

Книгата е истинско предизвикателство към властта и политиката в тази насока. Тук има документални откровения за престъпление с ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ и тайното разследване на случая; за мафията в българската енергетика; за личната история на човека, направил разкритията; за разпада на мита за „мирния атом“; за руската рулетка с отработеното гориво; за фалшивата пропаганда на безопасността; за липсата на разлика между ядрено оръжие и атомна централа.

Освен че заявяват категорична позиция по темата, авторите подкрепят тезите с доказателства, базирани на дълги години проучвания.

В „Ядреналин“ е разказана личната история на Георги Котев – инженер-физик по професия, който от признат специалист в областта на ядрената и реакторната физика властващите превръщат в ядрен дисидент. След като е отстранен, Георги Котев се посвещава изцяло на разследването на престъпни практики в областта на ядрената индустрия, които описва за първи път в книга.

Премиерата на книгата уважиха американският посланик Джеймс Уорлик и министърът на образованието Сергей Игнатов.

„Ядреналин“, Иво Инджев и Георги Котев, изд. „Ентусиаст“, 236 стр., 14 лв.“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване