05/05/12 21:02
(http://greentech-bg.net/)

Успешно завърши първото околосветско пътешествие изцяло със слънчева енергия

В петък, 4 май 2012 г. , завърши успешно първото околосветско пътешествие на плавателен съд, захранван изцяло с енергия от слънцето! MS Tûranor PlanetSolar измина 60 006 километра, преди да акостира в Hercule Harbour в Монако. Плаването започна отново от тук – от Монако, на 27 септември 2010 година. С тази експедиция инициаторите на проекта искат да фокусират вниманието върху потенциала на възобновяемите енергийни източници и опазването на околната среда.

Екипажът е шестчленен, начело с капитан Patrick Marchesseau (Франция). Другите членове на екипажа са Christian Ochsenbein (Bern, Switzerland); Jens Langwasser (Kiel, Germany); един от инициаторите на проекта Raphael Domjan (Yverdon-les Bain, Switzerland); Daniel Stahl (Kiel, Germany);Mikaela von Koskull (Finland); по-късно се включи и канадецът Erwann Le Rouzic.

На 27-ми ноември 2010 г. лодката акостира в Маями, като следващата спирка – Канкун – беше изключително важна поради провеждането на Международната конференция за климата.

В края на май 2011 г. най-голямата соларна лодка в света достигна Бризбейн, където с официална церемония беше стартирана световната инициатива „PlanetSolar Relay for Hope“ – международна инициатива,в която могат да участват деца и младежи и да представят своите идеи и надежди за свят, захранван с енергия от слънцето, чрез рисунки, есета, видео, музикални изпълнения и модели.

При първото околосветско пътешествие на изцяло соларна лодка TÛRANOR PlanetSolar вече постави два рекорда: най-бързо прекосяване на Атлантическия океан на соларна лодка и най-дългата дистанция, покрита от соларно транспортно средство.

Името на лодката – Tûranor – е инспирирано от романа на Толкин „Властелинът на пръстените“ и означава „Силата на слънцето%.

Видео от церемонията по посрещане на соларната лодка:

Публикувана на 05/05/12 21:02 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/Dz-s7OUNaRc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване