05/27/12 16:33
(http://www.reduta.bg/)

Само да не беше планът Ран-Ът

Веселина СедларскаТе знаят всичко. Те са наясно какво се случва в България и защо се случва. Те са информирани докъде ще бъде доведена страната ни. Те са убедени кой стои зад всичко това. Те искат да ни отворят очите за стриктно следваната стратегия за унищожаването на България. Те са посветените в някаква секретна част от плана Ран-Ът.

Т.н. план Ран-Ът е обемист документ, изпълнен с едро формулирани добри намерения за преминаването на България от планова към пазарна икономика. Ричард Ран (запомнен у нас не толкова с името си, колкото с пиратската превръзка през едното око) си беше харесан като лектор и консултант и от други бивши социалистически страни в преход. Правителството на Андрей Луканов обаче го кани у нас за нещо повече от това –  Ран, тогава главен икономист на Националната търговска камара на САЩ, е помолен да окаже техническа помощ на България за предстоящите реформи и преминаване към пазарна икономика. Внушителна група от около двайсетина американски специалисти, а по-късно и присъединилите се към тях близо 30 известни български икономисти подготвят национална стратегия с обем 600 стр. Работата се ръководи от Ричард Ран и Роналд Ът (оттук и популярното Планът Ран-Ът). Програмата се приема от парламента с аплодисменти, депутатите получават по едно копие. Това се случва през 1990 година.

Тази програма не стана „План Маршал” за България. Дали е била добра или лоша няма никакво значение по простата причина, че не беше изпълнена. Забележителна е единствено с това, че  постави началото на цяла поредица от подобни неизпълнени стратегии на добрите намерения. Безславната програма не се запомни с това, което е написано в нея, но пък доби слава заради неща, които никога не е съдържала.  Някой в някакъв момент бе озарен от прозрение, че Планът Ран-Ът е универсалното обяснение за всички български провали. Бедността, болестите, емиграцията, простотията и простащината, грабенето и краденето, демокрацията менте, разглобената държавност – всяка стъпка от проваления български преход според посветените е била планирана от Ран-Ът и осъществявана от българските предатели. Излиза, че ние все пак нещо сме планирали и изпълнили през всичките тези 22 години и това е точно стратегията Ран-Ът, която цели разорението и унищожението на България.

А че целта е била именно такава се знаело от една много секретна част на стратегията. Емблематичният факт на тази засекретена част било намерението да се сведе населението на България до 5 милиона жители. С времето претендиращите да са посветени в плана Ран-Ъп стават по-многобройни и по-активни. В интернет циркулират клипчета, разкодиращи основния виновник за влошената участ българска. На граждански обсъждания винаги се намира някой, който напомня че у нас не се случва нищо чак толкова трудно за проумяване, просто се осъществява една конспирация. Циркулярни писма цъфват дори в лични електронни пощи с Ран-Ът кода за разгадаване на България. Капката в личната ми чаша преля, когато на среща с ученици абитуриентка заяви, че е писала есе за доктрината „Ран-Ът.”

„Строго се забранява на държавните институции да се грижат за язовирите в страната. Препоръчително е микроязовирите да бъдат раздадени на хора, които да не ги източват при опасност от преливане. Фалшивите търгове трябва да бъдат спечелени от бизнесмени, които държат повече на бройката на рибите, отколкото на живота на хората. Ако се установи, че язовирна стена е пропукана, тя в никакъв случай да не се ремонтира. За шеф на „Язовири и каскади” да се назначи човек без подходящо образование, желателно е без никакво образование, за да не попречи на наводняването на село Бисер и намаляването на населението поне с 10 души. Да се възпрепятстват по всички възможни начини селяните от Дъбене да почистват рекичката край селото си. Те трябва да бъдат спирани да вършат това поне в продължение на 15 години, за да може рекичката да бъде доведена до състояние, в което успешно да наводни къщите и да издави животните. Всячески да се предотврати застраховането на имоти и добитък, за да бъдат платени те от държавния бюджет и по този начин да се стига по-бързо до планираната в стратегията убийствена мизерия.”

Нещо такова би трябвало да пише в коментираната от мнозина, но невижданата от никого засекретена част на Плана Ран-Ът. Или: „На братя Галеви да бъде дадено достатъчно време и спокойствие да се прехвърлят финансово и телесно в чужбина, за да се постави една голяма черна точка на премиера в юнския доклад на ЕС. За да не бъде оставен обаче премиера без полезен ход, да му се разреши да арестува Таки в Близкия изток и така да покаже, че ръцете на правителството са по-дълги от всяко бягство. Някои ще се досетят, че щом е арестуван за замазване на скандала с бягството на Галеви, Таки е можел да бъде задържан и по-рано. По тази причина същия ден да се арестува за тежест Хамстера и да се привика Митьо Очите.”

Застъпниците на конспирацията твърдят, че в доктрината Ран-Ът всичко е планирано в детайли с десетилетия напред и е осъществявано неотстъпно. Калинките? По всяка вероятност. Директор на АЕЦ „Козлодуй”, който няма понятие за друг вид централа, освен партийна централа? Разбира се. Министри на здравеопазването, които се назначават с графика на антибиотик? Естествено. Опозиционна партия, която вместо да се занимава с подобни безобразия, дели бащина дружина? Разбира се. Шофьори-камикадзета, които в името на свещената цел българите да бъдат сведени до 5 милиона, избиват други българи по пътищата, в кръчмите, по домовете си? Непременно и това. Валери Петров навремето беше написал, че за всичко това бил виновен шпионин с кодовото име ННН (Някой Некадърник Наш), но той разбира се не е прав. Виновни са Ричард Ран и Роналд Ът.

И защо толкова им пречим на Ран и Ът, с какво сме им важни? Не е съвсем ясно. Защото сме красиви, трудолюбиви, гостоприемни, толерантни и втори по интелигентност в света, може би. И живеем на кръстопът. Завиждат ни за географията, но също така и за историята. Искат да ни превърнат в санитарна зона. Ако им се опънем, ако се сдружим и работим, ако не вършим глупости и по този начин саботираме стратегията им, те са готови да ни пръскат с мухозол, но ще ни редактират до 5 милиона души. Защо сме им нужни точно 5 милиона, също не е ясно. И как пък ще ни запазят 5 милиона от един момент нататък, бог знае.

Тази представа, колкото и комична да е, няма да си отиде бързо и лесно. Тя е уютна. Тя е ключето, което можеш да напъхаш всеки ден в поредната глупост и то ще я отключи. Тя спестява мислене – Ран и Ът са го измислили преди теб, ти си само жертва. Но ги разгадаваш – значи си умен. А щом са те набелязали за жертва – значи си и значим. И най-важното, не можеш нищо да промениш – значи си невинен. А щом не можеш да промениш – значи не се налага нищо да вършиш. Но поне говориш против плана Ран-Ът – значи си патриот. По добре да мислиш за себе си като за умен-значим-невинен-патриот, отколкото като за неконкурентен, пасивен, безразличен – ето, точно толкова уютна и печеливша е теорията на световната конспирация.

А истинската програма на Ран и Ът, казват, била делова, с  добри идеи и най-вече срокове. Но някой ни е попречил да я изпълним. Може би самите Ран и Ът?

В. „Преса”

Публикувана на 05/27/12 16:33 http://www.reduta.bg/?p=3088
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване