06/09/12 07:24
(http://ivo.bg/)

Българските медии скриха поредния гаф на Борисов

Два дни след като в европейския парламент слушах и гледах изслушването по темата за свободата на българската преса ( упражнение, което е напълно основателно, но явно предизвикано именно от част от заинтересованите присъстващи само на част от пресата, а не на медиите в България изобщо), виждам потвърждение за чутите там констатации. Българската преса ( за телевизиите не знам, но съм готов да се басирам, че също „пропускат” избирателно думи на премиера) отново вади от контекста само онова, което би се харесало на Бойко Борисов.

В нито една заглавие, дори в нито един текст в българските вестници не можете да откриете нещо за „откритието” на Борисов на международния форум в София вчера, където избра да аргументира тезата си за злополучната ни история с твърдението за нещо, което никога не се е случвало: България била обявила война на Съветския съюз!

Близо до цитата е само в. „Дневник” , който в рубриката си „цитат на ден” възпроизвежда единствено началните думи на Борисов:

„Цитат на деня: По време на войната сме се опълчили на целия свят и сме си яли шамарите”

Тъкмо след тези думи Борисов се вдъхнови, отклонявайки се явно от предварително подготвения за него текст и започна да импровизира с примери от историята, казвайки, че България била обявила война на всички и от „всички” посочи именно Съветския съюз- държавата, с която София запазва дипломатически отношения до самия 5 септември 1944 г., когато Сталин ги скъсва и обявява война на България.

Днес българската преса, същата, която се жалваше онзи ден в Брюксел от конкурентите си по подмазване на властта, „спестява” отново неудобния за Борисов гаф и акцентира върху храбрата му словесна битка с македонски журналист, в която минава в контранастъпление и се кара на Македония за глупостите, които вършат там по адрес на България. А това се „кльопа” от народа, нали, Борисов отново е герой!

В Брюксел български колеги се примолиха Европейският парламент да изпрати тук свои представители, които да помогнат да си решим проблемите със свободата на словото. Очакванията, че в България ще дойде такава освободителна мисия, са същите, като надеждите за освобождение от страна на „дядо Иван”. Мама Брюксел, която и без това ни осинови по милост, едва ли ще ни спаси от самите нас. Защото си го правим сами, нали, колеги!? Защото на форума в „Шератон” вчера, където Борисов сгафи, не бях единствения журналист, поканен сред официалните гости ( макар , че се оказах единственият български журналист, задал въпрос, при това именно свързан с медийната свобода, за което в кулоарите получих поздравления от западни посланици с констатацията, че отново не ми отговарят на въпроса). Имаше огромно струпване на изпратени по работа журналисти , камери и записващи устройства. Записките им днес обаче цензурират премира по удобен за него начин- и как после да не твърди, че в България нямало цензура.

Това цензура ли е? Неее, това е просто услуга на вкупом услужливите български медии и доказателство, че онова 80-то място в световната класация по медийна свобода, което ни отреждат „Репортери без граница”, макар и да е „рекорд” за Европа, явно не е най-доброто постижение за българските медийни състезатели в световното първенство по бързо пропадане на авторитета и престижа на медиите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване