06/15/12 06:59
(http://www.azcheta.com/)

Телесни плевели - истории, които те полазват

Намирам "Телесни плевели" за един от най-големите експерименти в българското книгоиздаване - да пуснеш книгата на един от най-продаваните си автори за безплатно теглене почти едновременно с излизането на печатното издание, за това определено се иска кураж. И определено успешен експеримент, след като изтеглените копия за 2 месеца са колкото средните продажби за популярен български автор за около половин година.

Що се отнася до това, което Алек Попов е свършил с писането, до средата на книгата много се двоумиш. Първата история - "Историята на един танк", ти е досадила, "Вятърът на старостта" също, с изключение на странния край. (Всъщност, при кратките форми като разказите, повестите, новелите, знаете, краят е изключително важен и ако не изненада, може да провали всичко. Е, Алек Попов няма този проблем май) После обаче нещата се завъртат - силата на текстовете започва да градира, идват двете новели "Душевадеца" и "Телесни плевели" и започваш да не можеш да се откъсваш... И завършваш с "Ковачи", която не е особено фантастична, но след края отново се чудиш дали изобщо си на правилната планета.

"Душевадеца" е наглед семпла като сетинг история - за магьосник, крадящ души, който "специализиран" детектив тръгва да търси в далечни земи. Новелата обаче има поука, а екзотичността й и почти хумористичното разказване на Попов я правят бързочетима и лесносмилаема.

Що се отнася до "Телесни плевели" - от известно време насам, когато видя татуировка, подаваща се от гърба на някоя девойка, направо ме побиват тръпки... Докрай изпипан текст откъм структура, повествование и внушение! Изобщо, не експериментирайте прекалено много със себе си, за да не се изгубите (в преносен и пряк смисъл).

На мен лично ми идва малко в повече социалната насоченост, която изскача към края на всеки текст, но вероятно няма лошо в това - вероятно не е зле и ние самите да се замисляме как се отнасяме към половинките си, към душите си, към телата си...

Изобщо, пропуснете първия разказ и се гмуркайте във въображението на Алек Попов в "Телесни плевели"!

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване