06/16/12 14:29
(http://komitata.blogspot.com)

Хроника на протестите, трети ден – 15.06.2012

Пристигайки на Орлов мост малко преди официалното начало на протестите, забелязахме няколко промени.

Към полицейските сили освен кончета се присъединиха и кучета. (не можах да ги снимам). Едно от кучетата хич не беше с добро настроение, скачаше и лаеше здраво в каросерията на полицейски кучкарски пикап пред „Царевецъ“.

През няколко метра покрай улицата бяха разположени полицаи, с твърдото намерение да не позволят на голяма група да излезе на уличното платно и да блокира движението както се случва два дена подред (репортаж за сряда, репортаж за четвъртък)


При спирката имаше поставени заграждения, чиито скоби си стояха на мястото, така че явно не се очаква хвърляне на заграждения върху полицаите.

Както при събитията в Катуница, за да опере пешкира вместо политическото ръководство, лично Калин Георгиев дойде за да нагледа ситуацията на  място.


 Започнаха изказванията от мегафоните. И както на седесарските митинги в началото на 90-те, до мегафон се добираха всякакви хора. Ей тоя човек с цайсите, точно пред оператора със зелената фланелка много държеше да дава някакви указания, да създава контактни групи, които да преговарят с правителството и подобни конформистки неща. После като видя, че тълпата не му одобрява тъпите идеи, реши да подкара всички към президентството.

Представител на тези, които преговаряха с Борисов, се обърна към протестиращите, за да им каже че „няма сделка“.

Протестиращите решиха, че Орлов мост вече е твърде укрепен, за да бъде щурмуван, и затова се отправиха в безкрайна колона към Президентството, където да заявят ясно, че искат вето върху поправките в Закона за горите.

Безкрайното шествие към президентството.



 Шествието се разкъса на две – първата половина продължи към Президентството, а втората блокира а на кръстовището на „Раковска“ и „Цар Освободител“. Помислих си, че по този начин протестиращите могат да бъдат разделени от полицията и протестът да бъде неутрализиран.



Когато шествието стигна до  президенството, там вече чакаха плътни полицейски кордони.

Протестиращите скандираха „Вето! Вето!“ и няколко пламенни оратори взеха думата.

По едно време пак се появи оня образ с очилцата от първата снимка и започна да се пеняви по мегафона на стълбите на банката, точно до мен. Хората обърнаха лица към нас.


 Площадът сериозно се запълваше.



По едно време полицейският кордон ни обгради от три страни, а колоната с прииждащите беше пресекнала. Тръгнах наобратно да видя какво е станало с останалите и пътем да взема нещо за ядене, че прегладнях.

По пътя срещнах Емил, който ми каза, че на кръстовището „Раковска“ и „Цар Освободител“ полиция е препречила пътя на протестиращите.

Със сандвич в ръката погледнах към булеварда и забелязах, че шествието се връща обратно към Орлов Мост.


Нещо стана на булеварда и изведнъж потокът от хора се устреми към мен. Мислех си, че хората  опитват да пробият блокадата и да стигнат до Президентството, но всъщност движението им е било в обратна посока – опитвали са се да стигнат обратно до Орлов Мост.



Отдолу, на клипчето на Асен, могат да се видят протестиращите, придвижващи се по Аксаков и завиващи по „Левски“ към Университета :


В този момент аз останах на практика без батерия на таблета и без батерия на фотоапарата (имах само за 3-4 кадъра, беше ми свършила и резервната също), така че мога само да разказвам ;-)

После колоната премина през парка  и паметника на съветската армия и стигна до спирката на Орлов мост в посока НДК, където протестиращите са излезли на платното и са блокирали движението.

Паркът беше обграден отвсякъде с паркирали полицейски коли, когато аз пристигнах там и с Емо се придвижихме по ремонтираното локално платно, но когато стигнахме до самия мост всичко беше приключило и движението възстановено.

 Два свята – луксът на Естерхази вляво и полицейските и жандармеристките камионетки вдясно.

Това може да е изненадката за днес – водно оръдие! Носете си водоустойчива техника ;-)

Последните новини за днес са, че Плевнелиев е обещал да наложи вето, а Миро Найденов ни плаши с контрапротест, така че тепърва ще става интересно.

И поне имаме да почакаме до понеделник за край на сериала.

Ще добавям още видео към този текст постепенно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване