07/19/12 14:05
(http://ivo.bg/)

Опозиция по телесъобразност

На сайта на президента Плевнелиев днес беше качена Националната стратегия на Република България за интеграция на ромите, чийто файл съдържаше на латиница думата „мангали“: “13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf”.

По-късно, когато стана скандал, същите „експерти“ замениха същестуващия в българския неофициален раситки всекидневен разговорен речник обидна дума „мангали“ с официално коректната дума „роми“. Но пак сгафика, защото написаха: “Integrate Roms” , докато на английски множественото число е „Roma”.

Сред всеобщата немарливост, приета за неизтребима даденост в държавата под мотото „карай да върви“, гафовете от този род са по-скоро представителни, отколкото екзотични за страната ни. Не бих се занимавал с някаква си отделна расистка изцепка, знаейки, че огромна част от българите не виждат нещо лошо да бъдат обиждани циганите. Опитите да обясниш, че това е неправилно, се натъкват на желязни аргументи: от „защо крадат желязото“ до „трябва за гризнат дръвцето“. Имам богат опит в подобна „полемика“.

Последният път, когато се опитах да възразя срещу публичната употреба ( защото срещу битовата съвсем не смея да се обадя) на думата „мангали“, срещу мен се надигна вълна от презрение на сънародници, някои от които ме засипаха с аргументи за етимологията на „мангали“. Не била обидна. Как да им обясниш, че е важно едно единствено нещо: че самите роми (или цигани, както все пак с гордост се наричат сами някои от тях) я смятат за обидна и това е достачно основание, за да не им бъде хвърляна в лицето!

Поводът да обърна внимание на расисткото словесно презрение беше един изблик на бизнесмена Гриша Ганчев, който на 11 май изригна в националния телевизионен ефир с репликата, че е можел да си купи 500 „мангалски“ ( т.е. „фалшиви“) фирми, за да върши далавери в бизнеса със захарта, но не го е направил ( за което очаква от нас благодарности). Тогава никой не реагира и моя милост отнесе шамарите на традиционното антициганско говорене по форумите в интернет.

Днес обаче срещу еквивалента на „негрите“ рипнаха политически спекулиращите другари от Евророма и БСП. Видяха капка кръв да сълзи откъм президенството и веднага впиха остри зъби. Къде обаче бяха те съвсем неотдавна при далеч по-агресивния изказ на Гриша Ганчев, който за разлика от днешния случай явно не беше изпуснал неправилния израз случайно? Говорейки за „мангалските фирми“ от него струеше самочувствието на другар на най-важните другари в държавата, сред които, знайно е, фигурира другарят Георги Първанов.

Изобщо другарите бивши управляващи много внимават срещу кой аспект от безобразията на ГЕРБ „въстават“. Ще се върна за илюстрация на тезата си към една „дреболия“, която те ( и медиите) проспаха щадящо, защото не им изнасяше да я разгласят- гафът на премиера Борисов в речта му в хотел „Шератон“ на балканския форум, когато на висок глас даде пример за лоша политика на Балканите в миналото с неосъзнатата лъжа, че България навремето била обявила война на СССР, макар истината да е точно обратната. В залата беше пълно с другари и другарки, които чуха това. Там беше например ( и се изказа дори) бившият външен министър от кабинета „Виденов“ Георги Пирински, който може да е всякакъв, но не е полуграмотен, като Борисов. Ако бяха принципни привърженици на истината, най-малкото можеха да иронизират невежеството на своя публично дефиниран враг. Но „пропуснаха“, защото неговият гаф ги устройва в дадения случай- нека колкото се може повече хора, включително високопставени гости на България, присъствали на речта на премиера, да си мислят , че могъщата България е нападнала мъничкия СССР!

Така работи тук другарският интинкт: избирателно, според ситуацията. „Мангалите“ на Плевнелиев, макар да не са лично наречени от него така, се превръщат в удобна платформа за политическа атака, но когато излизат директно от устата на един приближен до БСП олигарх, те другарски се натъкват на мълчаливо разбиране.

Това е опозиция по телесъобразност! Тя копира навика на управляващите да манипулират обществото чрез пропагандата, чрез телевизията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване