07/21/12 07:44
(http://www.azcheta.com/)

"Майките" на Теодора Димова

Има книги, за които се пише с огромни усилия, защото в тях като че ли всичко е казано. Не!, по-скоро изстрадано. Чувстваш ги близки, защото разказват твоите истории, българските, тези на света, в които протича екзистенцията ти. Онзи свят - модерният, в които ценностите варират като валутни курсове.

"Майките" е блестящ роман, болезнено искрен, проникновен и вълнуващ. Той е от онези, които играят със словото, карат го да изригва, "Майките" е лирична изповед на едно модерно общество, което не е способно да приюти собстените си деца. И просто ги оставя. Оставя ги сами да търсят път към оцеляването, към истината, която родителите им не са им показали, защото сами не са я знаели. А то - обществото - е притихнало в своята отчужденост, вторачено в световното по футбол, за да не би случайно да съзре белезите си. Белезите, които самото то е нанесло на децата си.

Андрея, Дана, Деян, Александър, Калина, Лия, Никола - те са раните на света. Носят своите истории, отблъснати от родителите си, втурнали се към Явора, за да й разкажат. Сънуващи я, влюбени, обсебени от нея, те всички търсят Явора и напомнят притоците на една река, на корените на дърво, които някъде ще се срещнат. Я Явора е всичко - и майката, и бащата за тях, приютяваща ги от бурите на животите им. Тя лекува раните, напътства и закриля. Тя е това, което никога не са имали и което винаги са желали. Явора е дъждът, който заличава пустините в тях и изсушава солените океани в очите им, съзрели живота без грим - свиреп и порочен. Финалът е абсолютната кулминация, мигът, в който раните се отварят, часът, в който децата се отделят от майка си, секундата, в която човеците убиват своя спасител.

Теодора Димова разказва повече от брилянтно, така живо, топло и дълбоко. Повествованието й е с белезите на модерността, то експериментира с формата и думите, характеристики тъй жизненоважни на българската проза. "Майките" е невинна изповед, спомен за сън, препратка към забравени притчи, роман, които не можеш просто да прочетеш, а който трябва да изстрадаш.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване