11/28/12 08:15
(http://ivo.bg/)

Борисов на пожар във Вашингтон

Преди 10 дни вътрешният министър Цветанов Цветанов замина по работа САЩ . Обучават ли го, поучават ли го, изучават ли го толкова дълго?

Последното ( по време), което дочуваме във връзка с доста дългата му командировка, е, че се е срещнал ( пак) с Джанет Наполитано, секретар на Департамента по вътрешната сигурност на САЩ, същата, която беше на 10 октомври в София, за да чуе от премиера Борисов похвала за вътрешния му министър Цветанов, който, за разлика от други негови предшественици на министерския пост, има виза за САЩ. Висока оценка, нали!

Необичайно честите и още по-необичайно продължителни (цели десет дни в САЩ!?) срещи с представители на едни и същи служби на САЩ и техните началници сигурно са наложителни, но точно поради това възниква въпросът: те признак на отлични отношения ли са или тъкмо напротив- има някакъв пожар за гасене?

Освен това САЩ мълчаха цяла седмица след инициативата на Цветанов да оповести изпреварващо за предстояща среща на президента Обама с премиера Борисов във Вашингтон. И изведнъж, след този едноседмичен размисъл, от Белия дом не само потвърдиха, че Борисов ще гостува, но се оказа, че това ще стане почти мълниеносно, буквално по горещите следи от дългото пребиваване на Цветанов.

Вместо до края на годината, както предвещаваше съобщението на пресцентъра на МВР в София, Борисов заминава за САЩ още на 3 декември. На пожар!

Официалното американско потвърждение на нещото, което звучеше като самопоканване, старателно избягва думи като „покана” или каквото и да е описание на вида на контакта, който ще се състои. Просто Обама и Борисов ще си говорят по много, много конкретни въпроси, сред които важната роля на България в НАТО и още по-точно: какво става с разследването на атентата в Бургас от 18 юли.

Днес посланикът на САЩ в София Марси Райс лаконично потвърди в интервю за Би Ти Ви подразбиращите се странности на поканата, която не е наречена покана, а е явно нещо друго. Ако от няколкото изречения, формулирани внимателно от нея, се отдели дипломатическата опаковка, остават две думи ключови думи: Иран и атентата…

И знаете ли какво ми прави впечатление? Борисов, съгласувано с Москва, направи (не)възможното да създаде впечатление за негова „победа” над Путин, когото уж заплашваше с бойкот на „Южен поток”, ако руският президент не му дойде на крака в България. После клекна, но от тази поза ни изиграха сценката с извънреден пряк телефонен разговор по настояване на Борисов, който в последния момент се наложил, за да може „Газпром” да направи отстъпка от цената на газа за България и така да се стигне до подписването на договора за руския проект „Южен поток”.

С Вашингтон и с Обама явно тези номера не минават. Колкото и да се опитват да щадят реномето на българския премиер, американците не влизат в долнопробни пропагандни сделки за измама на българското общество. А който може да чете ( между редовете), да си прави изводите за това с кого си е по-близък нашият началник…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване