11/28/12 19:36
(http://eneya.wordpress.com/)

Полигамна моногамност

Далеч съм от мисълта да смятам моногамията за единствената възмoжна житейска  конфигурация. Дори просто защото намирам идеята за “можеш да обичаш САМО ЕДИН единствен човек по едно и също време” за малко абсурдна. Има хора, за които е вярно, но това НЕ Е общовалидна истина.

Така де, можем да имаме много приятели, които да са ни близки, да споделяме много с тях и да са важна част от живота ни, защо нещата да се променят и ако се включи секс в уравнението?

Темата е дълга и не ми се навлиза в подобна дискусия, това си е мое мнение, въпрос на вкус, комплекси, интерпретации, за вся и всьо. ;)

Това, заради което се разписах след сериозното мълчание, което е налегнало блога, е защото адски ме дразни полигамната моногамност, а от нея виждам периодично.

Едно време си е било напълно официално разделението (в някои култури поне), жената тук, метресата там, дечица, наследственост, патриархална онаследяване на благата, а, у, моногамна полигамност в най-чист вид.

По времето на родителите ни, беше публична тайна, че Пешо е женен за Анка, но периодично забърсва и нещо чуждо. Хем моногамни и с брак, за пред хората, хем полигамни, кой с когото свари и хех, натовари.

Днес, уж сме вече далеч над тези неща, с брака са отживелица и ние сме супер отворени и голямата работа, а реално въртим същата песен на нов глас. А е много влюбен и обича Б, но Б не може да си го държи в гащите и забърсва В. А не се кефи, обаче понеже обича Б търпи, ще, не ще. Или се прави, че не знае за В или всъщност там е не само В, ами и останалата част от азбуката преминава с танцова стъпка. И уж моногамната връзка си става жива полигамия.

С тази разлика че винаги в тези конфигурации само ЕДИНИЯТ от участниците в уж моногамната двойка участва по свое желание в геометричната прогресия, в което се е превърлнала връзката им.

Държа да подчертая дебело, нямам инкакъв проблем с полигамията, за мен тя е напълно валидна ситуация, стига участниците да са вътре по све желание и воля, а не от страх да не загубят човека до себе си.

Много е лесно да се фъцнем и да заемем позата “ми те сами си го правят, що не си тръгват”. Ами да, те сами си го правят, защото седят, но това не е валидна позиция, защото реално не казва нищо, не е особено конструктивно и прехвърля отговорността за една връзка изцяло върху единия участник.

За мен тези ситуации са доста сложни, дори и просто защото възможностите за злоупотреба са колосални. Б може искрено да смята, че А няма проблем. Б може да си върже гащите, че не може иначе и А си решава дали да остава или да си тръгне. Б може да го удари на емоционално изнудване или да удря театър. Изобщо, Б може да бъде чутовно леке ако реши, но основно, всичко това е в контекста на свят, в който това е валидна ситуация, че от немай къде, А стиска зъбки… Б прави каквото си иска, а В също не се забавлява особено много да е трето (или пето?) колело в цялата ситуация.

Споделена полигамна връзка звучи перфектно, но в мнозинството от случаите просто имаме емоционален и интелектуален паразит, който злоупотребява с околните, които не искат и не са се цанили да се включват в подобни експериментални социални въртележки, но по ред причини са вътре.

За мен решението е, да се подхожда откровено към нещата, сексът си е секс, семейството си е семейство, но двете неща всъщност не са отделни и ако не можеш да си изясниш кое от двете искаш повече, ако не желаеш да се съобразяваш с нещо такова, реално злоупотребяваш, че задържаш и въвличаш околните, защото “ами те знаят” не те оправдава, нито отнема отговорността.

Чувала съм, че “ама аз обичам и А и В”. Глупости на търкалета, ако А и В не искат да са част от триангулацията, това си е жив егоизъм и просто налагаш себе си, над желанията на другите с малката артиметична задачка, в която си си превърнал живота. И крайният ефект е да си го признаеш честно, искаш ли или не искаш да участваш и другите участници искат ли наистина да участват или не.

И така, днешните размисли завършват с позиция – ДА на полигамията по взаимно желание и съгласие, НЕ на моногамната полигамия, която е емоционална злоупотреба. ;)


Filed under: бръмчащи мисли Tagged: връзки, моногамия, моногамна полигамия, отношения, полигамия, секс, семейство
Публикувана на 11/28/12 19:36 https://eneya.wordpress.com/2012/11/28/polygamistic-monogamy/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване